Je bekijkt nu Moerkapelle krijgt eerste middelbasishogeschool van Nederland

Moerkapelle krijgt eerste middelbasishogeschool van Nederland

Creatieve oplossingen zijn nodig nu blijkt dat geplande brede school Moerkapelle te klein is. Daarom heeft de raad van Zuidplas dinsdag besloten dat de school de hoogte ingaat. Het Ministerie van Onderwijs is enthousiast over het revolutionaire concept.

In de raad van Zuidplas bleek afgelopen dinsdagavond 30 maart niet alleen dat de bouw van de brede school duurder uitpakt dan gepland. Het gebouw dreigt ook nog eens te klein te worden om de verwachte groei in het aantal leerlingen op te vangen. De strook grond waarop de school gebouwd wordt, is te smal.

PvdA-GroenLinks en CDA reageerden kritisch op de gemaakte inschattingsfouten. Dit leidde tot een spontane brainstorm met alle fractievoorzitters en het college van b en w. Deze vond plaats achter gesloten deuren, maar Polderpeper heeft de hand weten te leggen op het besluit dat genomen is.

”Het is hogelijk briljant, al zeg ik het zelf,” meent een fractievoorzitter die anoniem wil blijven. “We laten het concept van een brede school los en gaan de hoogte in. Hiervoor biedt de beschikbare lap grond immers wél voldoende ruimte. Zuidplas krijgt de hoogste school van de hele regio.”

Uniek in het concept van de nieuwe hoge school is, dat deze plaats biedt aan zeven verschillende vormen van onderwijs. Het gaat om een voorschool, een basisschool, vmbo, havo, vwo, mbo en hbo.

Met name de combinatie van basis-, middelbaar en hoger onderwijs onder één dak maakt het  Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen enthousiast. “Zoiets creatiefs hebben we in jaren niet gehoord. Dit is een doorgaande leerlijn waar je alleen maar van kunt dromen. Honderdtwintig meter recht de lucht in!”

Raad en college verwachten dat de bouw nog in 2016 kan starten. Eind 2017 zou binnen de dorpsgrenzen van Moerkapelle dan de eerste middelbasishogeschool van Nederland staan.

Op de foto de nieuwe hoge school in Moerkapelle. (artist impression: Studio Polderpeper)