Je bekijkt nu Beth-San start Hyves-groep in strijd tegen gespuis

Beth-San start Hyves-groep in strijd tegen gespuis

Een aantal bewoners van zorgcentrum Beth-San in Moerkapelle is een groep op Hyves gestart, om zo de strijd tegen inbrekers en ander gespuis aan te gaan. “Wanneer we iemand zien die niet deugt, kunnen we elkaar een ‘krabbel’ geven,” legt initiatiefnemer Hildegonda van der Spek (93) uit.

Van der Spek spreekt, een maand na de start, van een groot succes. “Normaal moesten we in onze pyjama door de gangen om bij elkander op de deur te bonken wanneer we iemand in de bosjes rond het complex zagen zitten. Maar nu kunnen we gewoon de computer opstarten, www.hyves.nl intypen, inloggen, het profiel van de buurman of buurvrouw zoeken en een zogeheten ‘krabbel’ plaatsen. Veel makkelijker!”

Sinds de introductie van de groep is er nog geen één inbraak geweest. “Het is echt een groot succes,” weet Van der Spek. “Er zijn zelfs bewoners die zich om deze reden een computer hebben aangeschaft. Sindsdien blijven de lichten op de kamers steeds langer branden.”

“We hoorden van familieleden dat er hele wijken op een moderne manier met elkaar communiceren, en elkaar waarschuwen als er boeven rondlopen. Daarom hebben wij een commissie ingesteld die moest onderzoeken op welke manier wij daar aan mee konden doen. Uiteindelijk bleven er twee opties over, volgens voorzitter Gerrit Breedijk. Hij had het over De Digitale Stad en Hyves. Uiteindelijk hebben we in de grote zaal een stemming gehouden en kozen we voor Hyves. Die hebben zo’n mooi oranje kleurtje.”