Je bekijkt nu Willem Raaphorst meest invloedrijke Zuidplasser in 2014

Willem Raaphorst meest invloedrijke Zuidplasser in 2014

Nieuwerkerker Willem Raaphorst (64) was ook in 2014 de meest invloedrijke Zuidplasser. Volgens de jury van de Volkskrant top-200 van invloedrijke Nederlanders heeft de brugwachter macht over zowel het scheepvaart- als het gemotoriseerd verkeer in Zuidplas.

Raaphorst nam de koppositie ‘invloedrijke Zuidplasser’ in 2013 over van het sectorhoofd ‘Strooizaken in Wintertijd’ en prolongeert de prestigieuze titel dit jaar. “Gans het dorp staat stil, als de machtige arm van Willem het wil,” zegt jurylid Tim de Turver. “Willem kan in het hele Oude Dorp en de wijk Zuidplas een verkeersinfarct creëren als hij de gele brug iets te lang open laat staan. Kijk, dan heb je in onze ogen invloed.”

De jury roemt vooral het feit dat Raaphorst op meerdere fronten macht heeft. “Hij kan niet alleen auto’s, fietsers, voetgangers en bakfietsen onnodig lang laten wachten, maar kan ook hobbykapiteins in de pleziervaart tot waanzin drijven door tergend langzaam een brug te openen. Er gaan verhalen rond dat al menig boegspriet is gesneuveld.”

Een grote stem in het verhaal had Sinterklaas. De goedheiligman weet maar al te goed dat hij Raaphorst van voldoende pepernoten, chocoladeletters en marsepein moet voorzien, anders kan de jaarlijkse intocht gierend uit de hand lopen. “Duizenden kinderen staan te kleumen in de kou. Die wil je niet laten wachten, dus moet ik Willem gunstig stemmen,” aldus de Sint.

Tweede op de ranglijst is Raymonde van der Bas. “Als Raymonde stopt met het enthousiasmeren van bezoekers van haar Moordrechtse sportschool, schiet het gemiddelde BMI van Zuidplas met sprongen omhoog en gaat obesitas heersen,” aldus de jury.
De jury benoemde ‘alle dominees van Moerkapelle’ tot de gezamenlijke nummer drie op de lijst. “Als de predikers op de kansel roepen dat je SGP moet stemmen, dan stemt Moerkapelle SGP,” vat de jury samen.
De kok van restaurant De Viergang in Zevenhuizen werd – what’s in a name – vierde. “Hij hoeft maar één avond de kantjes er vanaf te lopen, en heel Zevenhuizen heeft de volgende dag buikloop,” zegt de jury, erbij opmerkend dit uit eigen ervaring op te tekenen.

Burgemeester Kats geeft aan teleurgesteld te zijn niet in de top-vijf te staan. “En ik heb nog wel een mooie voorzittershamer!”