Je bekijkt nu Gouda en Zuidplas: derde brug bij Julianasluis om doorstroming te verbeteren

Gouda en Zuidplas: derde brug bij Julianasluis om doorstroming te verbeteren

De gemeenten Gouda en Zuidplas hebben besloten iets te doen om de filevorming bij de Julianasluis aan te pakken. Met een semi-gezamenlijk plan willen ze de provincie Zuid-Holland verleiden te investeren in een derde brug op het sluiseiland om daarmee de doorstroming te verbeteren.

Volgens wethouder Hilde Niezen van Gouda heeft de investering, die de afgelopen jaren door de provincie gedaan is, wel effect gehad voor de doorstroming, maar is dat niet voldoende. “Toen vorig jaar de tweede brug open ging is de capaciteit voor het autoverkeer volgens mijn eigen berekening in één keer verdubbeld, denk ik.”

Dagelijks lopen er  echter nog automobilisten vertraging op bij de Juliansluis. “En dus lijkt het ons logisch dat er kennelijk nog een derde brug nodig is,” aldus wethouder André Muller van Zuidplas.

Beide gemeenten zijn het er overigens nog niet over eens aan welke kant de brug moet komen. Gouda wil de brug aan de noordzijde. Zuidplas pleit daarentegen voor een nieuwe oeververbinding aan de zuidzijde, maar daar lijkt onvoldoende ruimte tussen de net gerealiseerde tweede brug en de rotonde. Tegelijkertijd heeft wethouder Pieter Neeven van de Krimpenerwaard, vanwege de landschappelijke impact vanuit Gouderak, gepleit voor een verdiepte ligging van de nieuwe brug.

(artist impression: Verkeerstechnisch Bureau Polderpeper)