Campagne ‘De bedrijven zijn nooit gestopt’ moet scholieren bewust maken van auto’s

Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas is deze week gestart met de campagne ‘De bedrijven zijn nooit gestopt’. Met spandoeken en berichten op social media worden scholieren erop gewezen dat zij onderweg naar school rekening moeten houden met ander gemotoriseerd verkeer.

“Het is voor scholieren aan het begin van het schooljaar altijd even wennen,” zegt Koos van de Bevenkamp van VVN Zuidplas. “Wanneer zij lekker met z’n vieren naast elkaar rijden, zijn zij zich niet bewust dat er plotseling een kantoorklerk in een auto wil inhalen. Of dat een busje van een bouwvakker er geen rekening mee houdt dat zij door rood rijden om op tijd op school te komen.”

“Middels een campagne willen wij hen ervan bewust maken dat zij het best luid bellend door rood kunnen rijden, om zo de slaperige automobilist te waarschuwen,” vervolgt Koos. “Met name voor leerlingen uit de buitengebieden is het van belang zo breed mogelijk uit te waaieren over de polderwegen. Op die manier wordt het aantal inhaalbewegingen verminderd en gebeuren er de minste ongelukken.”

Scholieren zijn gewaarschuwd dat er plotseling ander verkeer op ‘hun’ weg kan opdoemen. “Vaak zijn die automobilisten in de schemering al te lui om hun verlichting aan te zetten, met als gevolg dat een nietsvermoedende scholier ze niet opmerkt. Met popi berichten op Snapchat, Facebook en Instagram hebben we geprobeerd ze te bereiken. Hopelijk werkt het, want we willen natuurlijk niet dat de leerlingen hun hand moeten uitsteken bij het afslaan. Stel je voor dat ze hun mobieltje moeten loslaten en het stuur moeten beetpakken, dat moeten we als lokale maatschappij niet willen.”