Je bekijkt nu Zuidplas waait met alle winden mee

Zuidplas waait met alle winden mee

De gemeente Zuidplas waait met alle winden mee. Tot die opzienbarende conclusie kwam weerman Leen de Koning maandag. De Koning vergeleek zowel de windkracht als de windrichting in Zuidplas met de rest van Nederland. “Van een autonoom windsysteem is absoluut geen sprake,” aldus De Koning.

“Mensen die vinden dat Zuidplas een eigenwijze gemeente is, hebben het wat de wind aangaat bij het verkeerde eind,” stelt De Koning, “Integendeel: de gemeente toont gewoon geen ruggengraat. Komt de wind uit Rotterdam: hup, Zuidplas waait mee. Komt de wind uit de Goudse hoek, dan schaamt Zuidplas zich niet om rucksichtl√∂s een oostenwind te presenteren aan de inwoners.”

De Koning is teleurgesteld. “Zuidplas bestaat nu op de kop af vijf jaar. Ik weet niet wat die ambtenaren al die tijd hebben gedaan, maar een deugdelijk eigen klimaatsysteem voor Zuidplas opbouwen is nog altijd niet gelukt. Of het nu gaat om een aangenaam temperatuurtje in mei of een mooie ijswinter: het weer lijkt vaak als twee druppels water op de situatie buiten onze gemeentegrenzen.”

Volgens de Nieuwerkerkse weerman toont de windkracht 8 van maandag overduidelijk aan dat het met de decentralisatie nog niet vlot loopt. “Toen de wind nog in Den Haag werd geregeld, wees de windmeter nauwelijks een 6 of hoger aan. Maar nu de verantwoordelijkheid aan het Raadhuisplein ligt, sloeg de meter meteen uit. En wat ze dan zeggen als er een boom omwaait? ‘De brandweer zaagt hem wel van de weg.’ Schuif maar af op de vrijwilligers met een kettingzaag. Van de mooie verkiezingsbeloftes is nog niets, maar dan ook niets terecht gekomen.”