Je bekijkt nu Geologen: Krimpenerwaard en Schieland zaten ooit aan elkaar vast

Geologen: Krimpenerwaard en Schieland zaten ooit aan elkaar vast

Geologen van de Universiteit Utrecht hebben bewijzen gevonden dat de Krimpenerwaard en Schieland ooit aan elkaar vast hebben gezeten. Beide gebieden zijn waarschijnlijk zo’n 100 miljoen jaar geleden door verschillen in warmte van de aardkorst uit elkaar gedreven.

Volgens prof. dr. ir. Ap E. Kool, leider van het onderzoek, lag de aanleiding in de verbeterde resolutie van de luchtfotografie, “Daardoor zagen we pas echt goed dat de westkant van de Krimpenerwaard grote gelijkenis vertoont met de oostkant van Schieland. Beide gebieden passen eigenlijk als puzzelstukjes in elkaar.”

Het overtuigend bewijs vond het team bij de vergelijking van de dieren- en plantensoorten in beide gebieden. Kool: “We waren verbijsterd dat het gras en de koeien aan beide zijden van het water zoveel gelijkenis vertonen. Het kan niet anders dan dat hun verre, verre voorouders in één gebied geleefd hebben.” De miljoenen jaren isolatie ten opzichte van elkaar hebben volgens de professor echter ook tot duidelijke verschillen geleid, “Zo hebben we in Schieland scholen en riolering aangetroffen.”