Je bekijkt nu Klagen Zuidplas helpt: Gouda wijzigt locaties windmolens

Klagen Zuidplas helpt: Gouda wijzigt locaties windmolens

Na een storm van protest van met name raadsleden uit Zuidplas, heeft de gemeente Gouda het bestaande plan voor de plaatsing van windmolens afgeblazen. In het gemeentehuis is de wind uit een andere hoek gaan waaien en zijn nieuwe locaties voor de windturbines gevonden. “We zijn de buurgemeenten tegemoet gekomen en eisen geen plekje meer op hun grondgebied,” aldus verantwoordelijk wethouder Hilde Niezen.

Inmiddels is een kaart met de nieuwe locaties voor tientallen windturbines van meer dan 100 meter hoog toegestuurd aan de buurgemeenten. “We vonden het wel een beetje overdreven dat raadsleden uit Zuidplas deden alsof wij in Gouda een klap van de molen hadden gekregen,” verdedigt Niezen, “maar het dossier hing ondertussen wel als een molensteen om onze nek. Daarom hebben we het nog een keer door de ambtelijke molen gehaald. Geloof het of niet, maar beleidsmedewerkers hebben gewerkt als een molenpaard om dit plan af te ronden. En ik moet zeggen: puik plan. Met deze locaties blijven we netjes op ons eigen grondgebied en voldoen we toch aan de gewenste norm qua energieopbrengst. En dat is natuurlijk koren op de molen van alle klimaatvriendenen en onze buren.”

Volgens Gouda was het geklaag van buurgemeenten achteraf gewoon een storm in een glas water. De stad wil voor het eind van de maand de bestemmingsplannen en bouwvergunningen rond hebben, zodat de eerste 30 molens nog vóór de volgende nationale Molendag gebouwd en in werking kunnen zijn.

Afbeelding: nieuw locatieplan Goudse windturbines.