Je bekijkt nu Gemeenteraad Zuidplas groeit met 2 zetels – Roep om uitbreiding raadhuis steeds luider

Gemeenteraad Zuidplas groeit met 2 zetels – Roep om uitbreiding raadhuis steeds luider

In een geheime Zoomsessie met inlogcode 01042021 zijn plannen uitgelekt om het gemeentehuis van Zuidplas van een aardige aanbouw te voorzien. “Het huidige gemeentehuis is enorm gedateerd en voldoet gewoon niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo is er bijvoorbeeld absoluut geen plek voor de vereiste uitbreiding van het aantal gemeenteraadszetels van 27 naar 29,” zo lacht de aannemer die de uitbreiding mag uitvoeren.

De gemeenteraad van Zuidplas zal bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen 2 zetels meer tellen, omdat het inwoneraantal van de gemeente inmiddels de 45.000 is gepasseerd. “Twee extra zetels kunnen we in de huidige raadzaal absoluut niet kwijt, dus we kunnen niets anders dan uitbreiden,” aldus de architect. “De gouden regel in de architectuur van gemeentehuizen zegt klip en klaar dat je voor elk extra zetel 467 vierkante meter extra vloeroppervlak nodig hebt. U zult zeggen dat dat veel is, maar elk gemeenteraadslid heeft sowieso recht op een kamer van minimaal 16 vierkante meter, om te kunnen ijsberen en na te denken over moties en amendementen. Dat heb ik niet verzonnen, dat is gewoon algemeen bekend bij architecten.”

Hutje mutje

Verantwoordelijk wethouder Daan de Haas is blij dat het sterk verouderde gemeentehuis eindelijk een opknapbeurt krijgt. “Het was echt hoog nodig. De 27 raadsleden zaten nu al hutje mutje op elkaars lip, laat staan als er nog twee van die figuren bij komen. Daar is het gewoon niet op berekend. De raad twijfelde lang of het moest kiezen voor sloop en nieuwbouw van het gemeentehuis, of voor een uitbreiding. Uiteindelijk is voor uitbreiding gekozen, want nieuwbouw vond iedereen een beetje onzin, omdat we tegenwoordig toch gewoon lekker vanuit huis vergaderen.”

Tweede kantine

De fractie van de VVD Zuidplas pleitte nog voor een tweede kantine in het gemeentehuis, omdat daar ruimte voor zou zijn, wilde daar zelfs een raadpleging onder ambtenaren over houden, maar dat plan is gesneuveld.

Bomen

Het kosten van het project lijken overigens al behoorlijk uit de klauwen te lopen, omdat de architect heeft bedacht dat er levensgrote bomen in het gemeentehuis geplaatst moeten worden en deze met een helikopter door het dak naar binnen moeten worden getakeld.