Vereniging krijgt forse subsidie voor vervanging windmolens Zevenhuizen

De vereniging Molenvrienden Rottemeren heeft nog net voor het einde van het jaar een subsidie-aanvraag kunnen indienen bij het ministerie van Economische Zaken voor de vervanging van de bestaande windmolens. Eind dit jaar stopt de mogelijkheid op subsidie om minder rendabele molens te verruilen voor nieuwe turbines.

Volgens de vereniging was het rendement van de huidige molens nihil en worden ze gesloopt en vervangen door vier nieuwe molens van ieder 4 Megawatt. “Wij willen graag een bijdrage leveren aan de duurzame energie en dat lukt met deze molens niet. Dat mag je van molens uit 1722 natuurlijk ook niet verlangen,” aldus de molenaar van één van de molens. Daarnaast zijn de oude molens buitengewoon onpraktisch gebouwd. “Ze zijn midden op een sloot gebouwd. Dom natuurlijk. Ze hadden ze beter op een terp neer kunnen zetten, dan zou het binnen niet zo vochtig zijn.”

De molenaar is overigens ook niet opgetogen over het ontwerp van de nieuwe windmolens. “Het zijn grote langgerekte witte palen met wieken er op. Ik ben best geschrokken over de ruimte die er overblijft om in te wonen. Ik weet nu al dat mijn driezitsbank en het dressoir, dat ik nog van mijn oma heb gekregen, niet mee kunnen naar de nieuwe molen.”