Je bekijkt nu Zuidplas solidair met kabinet: gemeentehuis 5,5 jaar dicht

Zuidplas solidair met kabinet: gemeentehuis 5,5 jaar dicht

Het college van b en w van Zuidplas heeft bekend gemaakt solidair te zijn met de regering in Den Haag en heeft besloten het gemeentehuis vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar te sluiten.

Net als het Binnenhof is het gemeentehuis in Zuidplas nodig aan verbouwing toe. “We hebben een stoppenkast met één groep, we gebruiken nog een fax en de gehele ambtelijke organisatie moet gebruik maken van één toiletpot,” mopperde het Hoofd Facilitaire Zaken onlangs in zijn kantoor in de bezemkast.

Burgemeester Gert-Jan Kats is blij met het besluit het gemeentehuis te gaan verbouwen. “Dit pand dateert nog uit een tijd dat mensen veel kleiner waren. Met deuren van 1 meter 80 hoog heeft wethouder André Muller al meermaals zijn hoofd gestoten. En dan heb ik het niet over het aantal keer dat hij tegen de lamp gelopen is… Nee, het is echt te klein. We zeggen wel eens dat het goed is dat er korte lijntjes zijn tussen de afdelingen, maar ze moeten ook niet té kort zijn… Dan loop je elkaar alleen maar in de weg.”

In tegenstelling tot de regering gaat de gemeente Zuidplas gedurende de verbouwing niet elders kantoor houden. De provincie Zuid-Holland, die het grootste gedeelte van de miljoenen kostende verbouwing voor haar rekening neemt, vond dat niet nodig. “We hebben de afgelopen tijd eens gekeken wat de gemeente-ambtenaren, het college en de raadsleden nu eigenlijk allemaal uitvoeren,” zegt Commissaris van de Koning Jaap Smit, “En we hebben besloten dat de inwoners van Zuidplas het best 5,5 jaar zonder gemeentebestuur moeten kunnen rooien. We gaan gewoon eens kijken wat er gebeurt…”