Je bekijkt nu Non-overleg leidt tot schrijnende taferelen in file op N219 in Nieuwerkerk

Non-overleg leidt tot schrijnende taferelen in file op N219 in Nieuwerkerk

Welke kantoorklerk kent het niet: de dag beginnen met een paar uur thuis werken en dan na de files de weg op. Wie dit vorige week donderdag in Nieuwerkerk probeerde, kwam van een koude kermis thuis.

Tot ver na elven in de ochtend stond de N219 vol. Door werkzaamheden aan een rotonde was er slechts één rijstrook beschikbaar, waardoor de filetijd opliep en opliep. De enige alternatieve route (Bostelweg-Groenedijk) is sinds enige weken afgesloten. Dit leidde tot schrijnende taferelen op de provinciale weg.

Diverse automobilisten zijn door bezorgde omwonenden van drinkwater voorzien. Bloementeler Joop Kruikdrager reageert emotioneel. “Je wilt die bleke kantoormensen niet laten uitdrogen in de lentezon. Daar kunnen ze gewoon niet tegen. Maar het is voor ons eigenlijk niet te doen. Met dit weer knallen de bloemen ook de grond uit. Ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. De overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Navraag bij Provincie Zuid-Holland geeft opheldering. “Het lijkt op het eerste gezicht natuurlijk vreemd dat wij aan de N219 werken èn de gemeente Rotterdam tegelijk de enige alternatieve route heeft afgesloten. Maar het is sinds enige tijd beleid bij Provincie Zuid-Holland om niet meer met gemeenten als Rotterdam te overleggen”, stelt woordvoerder Henriëtte van den Weg – Van ’t Padje. “Uit een studie blijkt dat Zuid-Holland de meest beleidsrijke provincie van Nederland is. Tegelijk is ook de notadichtheid schrikbarend hoog. Er wordt te veel gebeld, te veel gepraat, te veel geschreven. Vandaar dat we een aantal richtlijnen geschrapt hebben. Ook de richtlijn Overleggen Met Gemeentes is gesneuveld.”

Polderpeper heeft een beroep gedaan op de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) om erachter te komen of dit nieuwe non-overlegbeleid is afgestemd met de gemeente Zuidplas. Van den Weg – Van ’t Padje heeft laten weten dat de beslissing op deze aanvraag niet langer dan zes jaar zal duren. Oorzaak ligt in het nieuwe communicatiebeleid dat tegelijk met het nieuwe non-overlegbeleid is ingevoerd. Het beleid is om hier geen beleid meer op te voeren.