Je bekijkt nu Ondergrondse containers: eigen afval eerst

Ondergrondse containers: eigen afval eerst

De ondergrondse afvalcontainers in Zuidplas lijken aan hun eigen succes ten onder gegaan. De hoeveelheid gebruikers overtreft alle verwachtingen. Dat leidt er toe dat de containers regelmatig vol zitten.

Zevenhuizenaar Barry van Bieren maakte het vlak na de kerst nog mee: “Ik kwam met mijn twee vuilniszakken bij de container, maar die bleek vol. En hoe vertel je het je vrouw en kinderen dat je beide zakken weer mee terug hebt?!?!”. Barry had nog wel net daarvoor een auto weg zien rijden. “Er gaan al langer verhalen over afvaltoerisme vanuit Oud Verlaat. Zij hebben zelf nog rolcontainers. Dat is natuurlijk schrijnend, maar dat wil niet zeggen dat ze onze ondergrondse containers dan zomaar moeten volstoppen.”

Om zijn vermoeden te staven is Van Bieren twee dagen later op onderzoek uit gegaan. Omdat hij zelf qua formaat niet door het luik van de container past, heeft hij zijn ooms gevraagd dat te doen. “Beneden in de container vonden we duidelijke bewijzen. In één van de vuilniszakken zat een exemplaar van weekblad ‘Het Kanaal’. Dat lezen ze alleen nog in Oud Verlaat,” aldus van Bieren.

Van Bieren heeft ook al een oplossing. Zijn voorstel is om de containers alleen nog toegankelijk te maken voor de eigen wijk of een 1e klas te introduceren waar je extra voor betaalt, maar waar je dan ook altijd plek hebt. De verantwoordelijk wethouder heeft zijn bedenkingen. Hij vreest voor afvalghetto’s. “Voor mij zijn alle zakken gelijk,” waarna hij er mompelend aan toevoegt “maar de ene zak heeft natuurlijk meer gelijk dan de ander.”