Je bekijkt nu Gehackte vuilniswagen Cyclus dumpt lading afval op straat in Moordrecht

Gehackte vuilniswagen Cyclus dumpt lading afval op straat in Moordrecht

Afvalverwerkingsbedrijf Cyclus heeft weer een aanval met ransomware moeten verduren. Ditmaal werd niet de ophaalroute in de war geschopt, maar zorgden hackers ervoor dag een complete lading vuilnis op straat werd gedumpt in Moordrecht.
 
“Ineens leek het of de wagen een eigen leven ging leiden,” verklaart Henk, de chauffeur van de vuilniswagen. “We hadden net de kliko’s van heel Vijf Akkers Noord in de bak gekieperd, toen plotseling het systeem werd overgenomen! Ik dacht: nu komt zo’n cyberaanval wel heel dichtbij.”

Vuilnismannen hebben nog geprobeerd het kiepen van de wagen te stoppen, maar dat mocht niet baten. “Ik kreeg de volle laag,” zegt vuilnisman Jenairo. “Een paar grijze zakken, 3 luierzakken, 4 afbakpizzaresten, 5 broden, 2 vissen, 6 restafvalzakken van vermoedelijk de Fun4Two, 7 bananenschillen, 8 restbakjes van de afhaalchinees en 1 miljard fruitvliegjes.”

Cyclus spreekt van een raadsel. “Ik begrijp er helemaal niets van,” zegt Tony Soprano, hoofd ICT bij afvalverwerkingsbedrijf Cyclus, “Ik kreeg een mailtje van ene Daan de Haas, waarin stond dat ik 50 procent van mijn OZB-bedrag terug zou krijgen. Ik hoefde alleen maar op een linkje te klikken en dan zou de afdeling Belastingteruggave van de gemeente Zuidplas het allemaal regelen. Zou, ik dus klikken, maar ik heb nog geen cent teruggezien. Stelletje boeven, daar op het gemeentehuis.”