‘VV Nieuwerkerk moet zich distantiëren van ‘voetbal’ Ajax’

VV Nieuwerkerk zou zich moeten distantiëren van het ‘voetbal’ van Ajax. “Op dit moment worden wij er als voetballers aangekeken op wat Ajax ‘voetbal’ noemt,” vindt trainer Luis Vandaal, “Terwijl het spel van hun niets met voetbal te maken heeft. Maar ze zorgen daarmee wel voor een tweedeling van de maatschappij.”

Vandaal heeft verhalen gehoord van leden van vv Nieuwerkerk die op straat of in de supermarkt worden aangekeken op wat Ajax doet. “Sommigen lopen nu met een grote boog om onze leden heen. Als een groepje vv Nieuwerkerkers samenschoolt op een straathoek, wordt de politie al gebeld. Dat moet echt stoppen.”

“De Ajacieden zijn maar een heel klein percentage van alle voetballers. Verreweg het grootste deel van de voetballers, en dat geldt zeker ook voor vv Nieuwerkerk, houdt zich bezig met voetbal zoals het hoort. Die gaan doordeweeks gewoon naar de trainingen en op zaterdag of zondag voetballen ze hun wedstrijd. Jammer dat een klein groepje ‘radicalen’, zoals ik het ‘voetbal’ van Ajax noem, het verpest voor de rest.”

Trainer Luis Vandaal heeft inmiddels overleg gehad met zijn begeleidingsstaf. “Wij vinden dat wij ons moreel moeten distantiëren van wat Ajax voetbal noemt. Daarmee willen wij een voorbeeld stellen voor de jeugd. We willen in ieder geval voorkomen dat de jeugd zich aangetrokken voelt tot het ‘voetbal’ van Ajax.”

“Op sociale media wordt al gesproken over Ajax-gangers. We willen er niet aan denken wat er gebeurt als deze Ajax-gangers weer terugkeren naar Nieuwerkerk en hier het ‘voetbal’ van Ajax gaan prediken. Wij denken dat je met goede voorlichting over het echte voetbal, dus zoals wij dat in Nieuwerkerk ook spelen, veel kunt voorkomen.”

“Hoewel Ajax-trainer Ronald de Boer zich in de media ontevreden heeft uitgelaten over het ‘voetbal’ van zijn team, laat hij het ondertussen wel gebeuren. Hij is het gezicht van het ‘voetbal’ van Ajax. Het zou ook hem sieren als hij zich er in niet mis te verstane bewoordingen van distantieert.”

Ook Vandaal weet dat het ‘voetbal’ van Ajax moeilijk is uit te roeien. “Het wordt gefinancierd door grote multinationals die niet kijken op een miljoentje meer of minder. Ziggo, Adidas, ABN-AMRO, Jupiler, Huawei, ze pompen er allemaal geld in.”