Zuidplas geconfronteerd met tekort uitgeprocedeerde asielzoekers en overschot bedden, baden en broden…

De Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas luidt de noodklok. In de gehele gemeente is geen uitgeprocedeerde asielzoeker te vinden. Daardoor blijft de gemeente met een behoorlijke voorraad bedden, baden en broden zitten.

Dat geen enkele uitgeprocedeerde asielzoeker zich heeft gemeld, is op zijn minst vreemd. Onder de bevolking gaat het gerucht dat mensensmokkelaars de asielzoekers voor veel geld naar landen als Syrië en Somalie hebben gebracht.

Toen de oude ‘bed, bad en brood’-regel nog bestond, dacht Rijk Daalder, Hoofd Inkoop van de gemeente Zuidplas, zijn slag te slaan: “Ik heb stad en land afgestruind op zoek naar bedden, baden en broden,” verzucht Daalder. “Ik kan geen filiaal van Beter Bed, de Sanitair Koning of Bakkerij Klootwijk meer zien… Uiteindelijk heb ik een hele loods op de gemeentewerf vol weten te proppen met bedden, baden en broden. Pas vandaag hoorde ik dat er in heel Zuidplas geen uitgeprocedeerde asielzoeker is te vinden. Ik heb geen idee wat ik nu met die spullen moet doen.”

Het college van B&W is onaangenaam verrast. Wethouder Muller: “Een beetje college wil een crisis in de coalitie. Met de uitspraak van Raad van ministers over ‘bed, bad en brood’ was er eindelijk weer eens een kans voor wat reuring. Tot onze ontsteltenis blijkt die discussie in Zuidplas nergens over te gaan.”

De lokale pers heeft een poging gedaan om in ieder geval één uitgeprocedeerde asielzoeker te vinden. Zij kwamen uiteindelijk uit bij twee mannen met een oostelijk uiterlijk en accent. Deze heren, Bert Doek en Marc Lansink, bleken echter over de juiste papieren te bezitten. “Er zijn wel streekgenoten die om politieke redenen naar de randstad vluchten, maar wij zijn vrijwillig uit Twente vertrokken,” verklaart Lansink.