Je bekijkt nu College Zuidplas bevestigt: ‘Foto coalitie-overleg in scène gezet’

College Zuidplas bevestigt: ‘Foto coalitie-overleg in scène gezet’

Een foto van een coalitie-overleg in Zuidplas, die recent in de media verscheen, blijkt in scène te zijn gezet. Dat gaf de verantwoordelijk bewindspersoon in een spoeddebat toe.

Er ontstond ophef over de foto, omdat de coalitie onder het genot van een hapje en een drankje overleg voerde. Dat zou in strijd zijn met de voorwaarden die waren afgesproken in het geval dat coalitiegenoten in het openbaar werden vrijgelaten. De advocaat van de coalitie, meester B. de Deugd, zei in een reactie dat de hoogste ambtenaar juridische zaken in Zuidplas op de hoogte was. In eerste instantie meldde de verantwoordelijk bewindspersoon niets te weten over een deal. Maar naar nu blijkt wist iedereen in de hoogste bestuurlijke regionen van Zuidplas dat de foto genomen zou worden. De foto zou zelfs compleet in scène zijn gezet. Daarover was vooraf uitvoerig overleg gevoerd tussen de advocaat en de afdeling juridische zaken.

“We hadden niet verwacht dat het plaatje gepubliceerd zou worden. Ik betreur de ophef die over de foto is ontstaan,” aldus de wethouder, die ten overstaan van de gemeenteraad diep door het stof moest. De hoofdverantwoordelijke zou de gemeenteraad in eerste instantie verkeerd hebben geïnformeerd.

Het doel van het maken van de foto was te voorkomen dat de media uitvoerig jacht zouden gaan maken over de ‘eerste foto van het coalitie-overleg’. De juridische afdeling wilde niet dat er een heksenjacht zou plaatsvinden. “De coalitie moet in alle rust kunnen integreren in de lokale maatschappij. Jagende fotografen zouden dat alleen maar in de weg staan,” aldus een woordvoerder.