Je bekijkt nu ‘Omwaaien torenspits Dorpskerk Moordrecht peanuts vergeleken bij stormschade Moerkapelle’

‘Omwaaien torenspits Dorpskerk Moordrecht peanuts vergeleken bij stormschade Moerkapelle’

Het omwaaien van de torenspits van de Dorpskerk in Moordrecht eerder dit jaar bleek peanuts vergeleken bij wat er tijdens de winterstorm van vandaag gebeurde in Moerkapelle. Daar waaide de complete hervormde kerk weg.

Ooggetuigen hebben het bouwwerk voor het laatst gezien in een weiland ten oosten van de bebouwde kom. “Bij dit soort weer verwacht je dat er van alles door de lucht vliegt,” zegt een voorbijganger verbaasd, “Caravans, delen van kassen, tomaten, bijbels, hennipplanten. Maar geen kerkgebouw. Ik moest mezelf echt even in de arm knijpen om te beseffen dat ik echt zag wat ik zag.”

Een andere voorbijganger is niet verbaasd dat de kerk is weggewaaid. “Pas heeft de commissie onderhoud van de kerk een enorme kolonie boktorren ontdekt in de fundering van het gebouw. Aan het geknaag te horen hadden die diertjes het reuze naar hun zin. Er is toen geen actie ondernomen, want het kerkbestuur geloofde niet dat het kwaad kon.”

De besturen van de andere kerken in Zuidplas zijn door dit tweede incident in korte tijd erg geschrokken. “Elk jaar krijgen wij vanaf de kansel wel te horen wat er gebeurde met de 10 plagen in Egypte,” aldus één van hen. “Dan ging het over kikkers, steekvliegen en sprinkhanen. Wij dachten: dat zal hier bij ons niet zo’n vaart lopen. Maar nu hoor ik ook dat andere kerkbesturen voor de zekerheid een boktorcommissie in het leven hebben geroepen. Ze wilt als kerkbestuur gewoon niet dat je kerkgebouw wegwaait.”