Je bekijkt nu Schildersvereniging Zuidplas bedenkt ‘sober’ alternatief verbreding A20

Schildersvereniging Zuidplas bedenkt ‘sober’ alternatief verbreding A20

De Schildersvereniging Zuidplas heeft een ‘sober’ alternatief bedacht om de gewenste verbreding van de A20 onder het beschikbare budget uit te voeren. “Alles wat we nodig hebben, is 600 liter zwarte verf en 1200 liter witte verf,” aldus voorzitter Dirk Ekking.

De Schildersvereniging Zuidplas komt met dit opmerkelijke plan een dag nadat duidelijk werd dat de A20 tussen Nieuwerkerk en Moordrecht daadwerkelijk wordt verbreed. “We hoorden de dames en heren politici praten over een ‘startbeslissing verkenning versnelde verbreding’ en meer van dat soort taal,” vertelt penningmeester Karel Wast, “Maar om nou te zeggen dat het snel gaat: het duurt nog wel een paar jaar. Toen ging het ook nog om ‘voorfinanciering’ en blablabla. Wij als schilders zijn dan meer van de praktische en snelle aanpak. Met een paar jongens hebben we toen in 5 minuten een plannetje bedacht.”

“Het is eigenlijk heel simpel,” zegt Piet Lamuur, die de co√∂rdinatie van het project in handen heeft, “Een weg is eigenlijk niet meer dan een laag asfalt met een paar witte strepen. Wat we gaan doen: gewoon de doorgetrokken witte streep met een paar likken zwarte verf veranderen in een niet-doorgetrokken streep. Daarna zetten we vlak langs de vangrails een nieuwe doorgetrokken witte streep. Klaar is klara! Een driebaansweg, alstublieft! Volgens onze berekeningen hebben we 600 liter zwarte verf en 1200 liter witte verf nodig. Daar moet toch wel budget voor zijn?”

“Natuurlijk weten we dat politici te ijdel en trots zijn om zomaar het eerste het beste plannetje van een stelletje schilders uit te voeren. Die willen eerst onderzoek, verkenningen, notities, inspraak, commissie dit, procedure dat, draagvlak, gedoe. Dus om de politici te paaien, hebben we bedacht dat we het ‘burgerparticipatie’ noemen. Dan vinden ze alles ineens prachtig! En om de handen op elkaar te krijgen, weten we dat een goede ‘artist impression’ het ook altijd goed doet. Die heeft het zoontje van de voorzitter dus even voor ons gemaakt op zijn computer.”