Je bekijkt nu Leen de Koning meest invloedrijke Zuidplasser in 2015

Leen de Koning meest invloedrijke Zuidplasser in 2015

Weerman Leen de Koning uit Nieuwerkerk is uitgeroepen tot meest invloedrijke Zuidplasser van 2015. Hij neemt daarmee het stokje over van Willem Raaphorst, die vorig jaar de eer te beurt viel. Volgens de vakjury is de weerman in staat de gemoedstoestand van alle Zuidplassers te beïnvloeden, een kwaliteit die niemand anders bezit.

Het juryrapport laat er geen misverstand over bestaan. ‘Als De Koning in zijn weerpraatje zegt dat het de hele dag gaat regenen, is iedereen in Zuidplas chagrijnig. Op zo’n dag heeft iedereen een kort lontje, raakt iedereen sneller geïrriteerd, wordt er in het verkeer meer op elkaar gescholden en wordt er in supermarkten meer voorgedrongen bij de kassa.’

‘Maar als De Koning op zaterdagochtend bij Omroep Zuidplas (foto) een mooie zonnige lentedag met 23 graden Celsius aankondigt, begint iedereen blij en vrolijk aan zijn dag. Wildvreemde mensen groeten elkaar op straat, mannen bellen hun schoonmoeder met de vraag ‘hoe gaat het?’, op voetbalvelden spreken ouders waardering uit voor het werk van de scheidsrechters, honden poepen netjes in de goot en coalitie- en oppositiepartijen in de gemeenteraad steunen elkaars moties.’

‘Als één persoon zoveel macht heeft over de gemoedstoestand van een gehele bevolkingsgroep, ben je in onze ogen een hele grote.’

Leen de Koning kreeg het nieuws 27 december, op zijn verjaardag, te horen. “Het was een mooi verjaardagscadeautje. Maar ik had het natuurlijk al voorspeld…”

Lees ook: Willem Raaphorst meest invloedrijke Zuidplasser van 2014