Je bekijkt nu Bondskanselier Merkel naar Bückeburg om ‘Zuidplexit’ te voorkomen

Bondskanselier Merkel naar Bückeburg om ‘Zuidplexit’ te voorkomen

Bondskanselier Angela Merkel bereidt in het diepste geheim een bezoek aan Bückeburg voor, komend weekend. In de zusterstad van Zuidplas wil zij tijdens het traditionele Grünkohlessen een hartig woordje met het college van b en w wisselen. Merkel wil voorkomen dat Zuidplas de plannen voortzet om uit de Eurozone te stappen: de zogenoemde ‘Zuidplexit’.

Dit bevestigen hoge bronnen rond de Duitse regeringsleider. Waarnemers hebben waargenomen dat Merkel in de duurste winkelstraat van Berlijn een dirndl aanschafte, om zo incognito op het Grünkohlessen te kunnen infiltreren.

In Zuidplas wordt al enige tijd gezinspeeld met de gedachte uit de Eurozone te stappen. “Sinds de laatste verkiezingen waait er op de afdeling financiën een nieuwe wind,” verklapt ambtenaar Piet Latzak. “Het lijkt wel of de nieuwe wethouder dingen weet over de financiële wereld die voorheen op onze afdeling nauwelijks bekend waren. Laatst zei hij tussen neus en lippen door dat we moesten onderzoeken hoe een eigen munteenheid te creëren en zo minder afhankelijk te worden van Brussel.”

In de zomervakantie kwamen de plannen in een stroomversnelling. Naar verluidt doordat diverse lokale bestuurders Grieks eilanden opzochten – onder het mom van ‘vakantie’ – en daar werden gevoed door radicale Griekse ideeën om uit de Europese Unie te stappen. De ‘Griekenlandgangers’ konden ongehinderd terugkeren in Nederland en het gedachtengoed verspreidde zich als een olievlek in Zuidplas.

De zogenoemde ‘Grexit’ schoot langzaam maar zeker wortel in het laagste punt van Europa. “Wij hebben Brussel niet nodig, we hebben niemand nodig,” beweert projectleider Tol Plan. “In Zuidplas kunnen we volledig zelfvoorzienend zijn. We hebben aardappeltelers, tomatentelers, spruitentelers, kersentelers en hier en daar een koe. Weet je hoeveel lekkere maaltijden je met die producten kunt maken?”

De komst van Merkel naar het Grünkohlessen wordt met vertrouwen tegemoet gezien. Wethouder Jan Hordijk: “Geef me tien minuten met die dame en ik krijg haar zover dat ze zelfs haar eigen Duitsland uit de Euro zal loodsen…”