Je bekijkt nu Bückeburgse diplomaat: ‘Ik hoorde burgemeester Kats spreken over Groot-Zuidplas’

Bückeburgse diplomaat: ‘Ik hoorde burgemeester Kats spreken over Groot-Zuidplas’

Een hoge Bückeburgse diplomaat claimt dat burgemeester Gert-Jan Kats een grote droomwens heeft: Groot-Zuidplas, waarbij hij Rotterdam, Gouda, Zoetermeer en ‘enkele Krimpenerwaardse staten’ zou willen annexeren. De diplomaat stelt dat hij aanwezig was bij een bijeenkomst in één van de buitenverblijven van Kats: zijn boomhut.

“Een paar jaar geleden was ik bij een meeting in de boomhut,” zei de hooggeplaatste Bückeburger in een gesprek met Polderpeper. “Ik zat daar in een hoekje, niemand lette op mij. Maar ik kon het gesprek wel degelijk volgen. Kats zette voor een select gezelschap, waaronder een Nieuwerkerkse oliehandelaar, uiteen wat hij in de toekomst zag als ‘Groot Zuidplas’. Toen iemand hem vroeg wat hij daarmee bedoelde, noemde hij enkele gebieden aan de buitengrenzen van Zuidplas, die hij graag weer zou willen inlijven.”

Jarenlang hield de diplomaat de uitspraken van Kats geheim. Hij vertelde het alleen aan de burgemeester van Bückeburg, die het op zijn beurt ook onder de pet hield.

Afgelopen weekend kwamen de gebeurtenissen toch aan het licht. Saillant detail is dat de diplomaat nu zegt helemaal niet in de boomhut aanwezig te zijn geweest. “Okee, ik was er zelf niet bij, maar ik trok het verhaal naar mezelf toe om mijn bron te beschermen. Ik vond het een te belangrijk verhaal om te vertellen.”

Nu duidelijk is geworden dat de diplomaat heeft verzonnen dat hij bij de boomhutsessie aanwezig was en de oliehandelaar bovendien stelt dat de fantast de woorden van Kats verkeerd heeft geïnterpreteerd, heeft de diplomaat de eer aan zichzelf gehouden en is hij opgestapt.