Je bekijkt nu Keiharde politieke confrontatie in Zuidplas – coalitiepartijen botsen over lidwoord

Keiharde politieke confrontatie in Zuidplas – coalitiepartijen botsen over lidwoord

Kort na de start van de verkiezingscampagne is er al een keiharde politieke confrontatie ontstaan tussen coalitiepartijen VVD en D66. De inzet van de diepgewortelde fundamentele kwestie is winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk. Politieke duiders noemen het de splijtzwam inmiddels ‘lidwoord-gate’.

“Het doet me pijn dat we al een paar jaar coalitiegenoten zijn, maar dat D66 ineens met dit konijn uit de hoge hoed komt,” zegt VVD-raadslid Jan Ambachtsheer. “Als D66 dit doorzet, vind ik echt dat ze de kiezers belazeren. Het is ook echt minachting van de kiezer om het ineens over HET Reigerhof te hebben, terwijl hardwerkende inwoners van Nieuwerkerk het gewoon DE Reigerhof noemen. Stuitend.”

D66 laat zich door de verkiezingsretoriek van de liberale rakkers niet uit het veld slaan en gaat vol vertrouwen door met het benoemen van HET Reigerhof. “We hebben onze kinderen het aan hun juffen laten vragen en die bevestigden: het is HET hof. Dus ook HET Reigerhof. Kom op, Jan Hordijk heeft zijn vrouw toch ook niet DE hof gemaakt? Die maakte haar HET hof.”

Oud-wethouder, huidig raadslid en oud-leraar Jan Verbeek brandt zich niet inhoudelijk aan de kwestie, maar probeert als CDA de ‘verbinder’ te zijn tussen de kampen. “Als iedereen gewoon lief is voor elkaar en de verbinding zoekt, maakt het niet uit wel lidwoord je gebruikt.”

Ondertussen bindt de VVD niet in. “Dit is voor ons echt een breekpunt, dat we niet over het verkiezingen heen willen tillen,” aldus de partij in een persbericht.