Je bekijkt nu Soberder ontwerp ‘sobere nieuwbouw’ raadhuis Zuidplas uitgelekt

Soberder ontwerp ‘sobere nieuwbouw’ raadhuis Zuidplas uitgelekt

Enkele dagen voordat de gemeenteraad van Zuidplas beslist over de toekomst van het raadhuis, zijn nieuwe ontwerpschetsen van de optie ‘sobere nieuwbouw’ uitgelekt. Door een extra versobering denkt het college de steun van de gemeenteraad te kunnen krijgen.

Volgens het nieuwe ontwerp zou een nieuw gemeentehuis geen 11 miljoen euro gaan kosten, maar slechts een fractie daarvan.

“Ik heb wat zitten surfen op Marktplaats en daar blijk je voor een gering bedrag goed stapelbare werkplekken te kunnen kopen,” aldus wethouder Joke Vroegop, die personeel en huisvesting in haar portefeuille heeft. “Eén zo’n ‘unit’ kun je voor 850 euro kopen. Ik schat in dat we er 75 nodig hebben, dus aan materiaalkosten ben ik nog geen 65.000 euro kwijt.”

“Toen dacht ik: als we van het slopen van het huidige raadhuis nu een echt bewonersparticipatie-project maken? Als we met een paar honderd inwoners twee of drie zaterdagen de handen goed uit de mouwen steken, moeten we het huidige pand met de grond gelijk kunnen maken. De gemeente zorgt voor een hapje en een drankje. Een win-win situatie, want je creëert eensgezindheid, je haalt inwoners uit hun isolement en het is nog goed voor de gezondheid ook. Weet je wat voor conditie je van een beetje sloopwerk krijgt?”

“Al met al denk ik dat we voor 100.000 euro klaar kunnen zijn. Dat is toch 10,9 miljoen euro minder dan we de gemeenteraad eerder hadden voorgespiegeld! Ik zeg: doen!”