Je bekijkt nu Plan D66 Zuidplas: inwoners akkoord met nieuw Raadhuis, tenzij ze ’tegen’ registreren

Plan D66 Zuidplas: inwoners akkoord met nieuw Raadhuis, tenzij ze ’tegen’ registreren

Als het aan D66 Zuidplas ligt, gaan alle inwoners van Zuidplas (inclusief raadsleden) automatisch akkoord met sloop en nieuwbouw van een nieuw gemeentehuis, ténzij ze zich actief registreren als tegenstander van het collegeplan hiertoe.

Dat idee maakten partijbonzen van de liberale partij vandaag bekend. De zogeheten ‘raadhuisdonatiewet’ is bedoeld om het tekort aan voldoende goede, moderne, airconditionde werkplekken met sterke WiFi voor het dagelijks bestuur en het ambtelijk apparaat van de gemeente Zuidplas te bewerkstelligen. Daar is op dit moment een chronisch tekort aan, waardoor er lange wachtlijsten zijn voor goede werkplekken.

Aangezien het huidige collegeplan voor sloop en nieuwbouw van het 28-jaar oude Raadhuis nog niet op steun van de volledige gemeenteraad kan rekenen, bedachten de D66′ ers een nieuw plan.

Voortaan wordt aan alle Zuidplassers ouder dan 18 via de post gevraagd of ze wel of geen nieuw gemeentehuis willen doneren. Als ze na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. Bij die mensen komt ‘geen bezwaar’ te staan in het raadhuisdonorregister. Ze krijgen daar bericht van, per post, en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd. Mensen die wel reageren, kunnen ‘ja’ of ‘nee’ invullen. Ook kunnen mensen invullen dat ze willen dat iemand anders de keuze voor hen maakt na overlijden.

Het CDA, PvdA/GroenLinks en een deel van de VVD is fel tegen. “Dit paternalistische plan raakt de persoonlijke integriteit van het individu!” foetert oud-VVD-raadslid Jacco Vroegop – ‘First Man’ van wethouder Joke Vroegop – op twitter. En volgens Marc Lansink van het CDA heeft zijn fractiegenoot Jan Verbeek 8 jaar prima kunnen werken in het verouderde Raadhuis. “Okee, daarvoor heeft hij als leraar in nóg véél meer verouderde schoolgebouwen gewerkt, dus hij was gewend aan houtje-touwtje gebouwtjes. Maar dat doet er even niet toe,” aldus Lansink.

Pieter Beeldman van PvdA-GroenLinks kopieert als reactie graag schaamteloos een uitspraak die lijsttrekker Jesse Klaver van Barack Obama jatte: “Zuidplas needs hope and change, but Zuidplas doesn’t need a new House of Parliament! Together we can build a better future for Zuidplas and we can do that from a partly rebuild House of Parliament! Can the Mayor and his counsels think of a more creative and less costly solution? Yes they can!”