Nieuwerkerker die weerman Leen de Koning beledigde toch vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat alsnog een inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel vervolgen vanwege majesteitsschennis. De eis is een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijk straatverbod van 2 jaar bij slecht weer. De 43-jarige man had voor de studio van Omroep Zuidplas geklaagd over een niet voorspelde plaatselijke onweersbui. Hij had daarbij de slogan ‘fuck De Koning’ gebruikt.

Voor burgemeester Kats van Zuidplas was dit voldoend aanleiding om het Openbaar Ministerie te vragen om vervolging vanwege majesteitsschennis. Kats citeerde eind vorig jaar tijdens een ingelaste persconferentie artikel 111 van het wetboek van strafrecht: opzettelijke belediging van De Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie. “Ik zie geen enkele aanleiding om te denken dat belediging van Leen de Koning daar niet onder zou vallen,” aldus Kats. Het openbaar ministerie onderschrijft nu zijn uitleg van de wetstekst. Ook het gebruik van het begrip ‘K-weer’ wil het OM aan banden leggen.

Volgens advocaat Ku Mulus beroept de man zich op de vrijheid van meningsuiting. “Mijn cliënt heeft de heer De Koning niet als persoon maar als weerinstituut aangesproken en daarmee een oproep willen doen voor het verbeteren van de weersvoorspellingen in Zuidplas in het algemeen. Daarnaast is het volgens Mulus de vraag of De Koning echt koninklijk is. “Hij is nog niet eens hofleverancier voor het doen van weerberichten.”

Volgens Marien Mulder van Omroep Zuidplas is de bescherming terecht. “Een weerman als De Koning bevindt zich in een kwetsbare positie. Hij heeft als meteoroloog een grote verantwoordelijkheid, maar kan zich nauwelijks verdedigen. Het spreekwoord zegt het al: ‘niets zo veranderlijk als het weer'”. Dat De Koning niet tot het Koninklijk huis zou behoren vind Mulder onzin. “Hij kreeg zijn naam op basis van bloedverwantschap en presenteert zijn weerbericht notabene in onze studio aan de Prinses Beatrixstraat.”

De Koning zelf heeft vandaag voor het eerst op de zaak gereageerd. “Ik denk niet dat mijn positie in zwaar weer komt door een maatschappelijk discussie hierover.” De weerman zaegt dat hij elke uitkomst zal respecteren. Bij het weglopen mompelt hij nog net verstaanbaar: “Want ook dit zal wel weer overwaaien.”