Je bekijkt nu Zuidplas krijgt eerste babyburgemeester

Zuidplas krijgt eerste babyburgemeester

De gemeente Zuidplas krijgt de eerste babyburgemeester van Nederland. “Zo willen we het openbaar bestuur aantrekkelijker maken voor zuigelingen,” aldus woordvoerder Ronald Ammelaar.

 

Baby Luuk (6 maanden) gaf zich op via een oproep op het prikbord in het consultatiebureau. “Politiek lijkt me echt iets voor hem,” aldus moeder Mariëlle, “Hij brabbelt urenlang en ik kan er geen touw aan vastknopen.”

De babyburgemeester zal gedurende een jaar de echte burgemeester vergezellen bij bijzondere gelegenheden, zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en de Vlootschouw. Of dat in een babydraagzak of Maxi Cosy gebeurt, is nog niet duidelijk.

Babygemeenteraad

Tegelijkertijd wordt de eerste babygemeenteraad geïnstalleerd. Baby Toby heeft al het hoogste woord: “Als baby’s vinden wij dat wij niet worden gehoord. Waarom heeft Zuidplas wel een kindergemeenteraad en een grotemensengemeenteraad, maar kunnen wij onze wensen niet democratisch over het voetlicht brengen? Wij zijn de toekomst, nota bene!”

Baby Lotte vult aan: ”In onze vergaderbox hebben wij verschillende plannen bedacht. Zo zijn er in Zuidplas veel te weinig verschoningsplekken en zijn de ondergrondse vuilcontainers te klein voor een forse vuilniszak met vieze luiers. Om van het tekort aan parkeerplaatsen voor Bugaboo’s nog maar te zwijgen. Mijn moeder moet soms een half uur rond de Reigerhof rijden om een plekje te bemachtigen.”

Angst dat de besluiten van de babygemeenteraad niet serieus genomen worden, heeft baby Daan niet. “Als baby’s hebben we afgesproken om in dat geval met z’n allen als inspreker bij de grotemensengemeenteraad te komen krijsen. Na een half uur gaan de meeste grote mensen dan wel overstag…”