Je bekijkt nu Joke Vroegop naar Brasserij de Bergconferentie

Joke Vroegop naar Brasserij de Bergconferentie

Joke Vroegop gaat naar de geheimzinnige Brasserij De Bergconferentie. Het is de eerste keer dat zij daar als wethouder naartoe gaat. De afgelopen edities vergezelde ze Jacco Vroegop, die er als raadslid zitting had. Wie een uitnodiging krijgt voor de vermaarde Bergconferentie wordt als ‘invloedrijk’ gezien.

De Bergconferentie wordt van donderdag tot en met zondag gehouden. Jacco Vroegop zal er voor het eerst sinds jaren niet bij zijn. Op de Brasserij De Bergconferentie spreekt een selecte groep van invloedrijke Zuidplassers uit de wereld van politiek, industrie, cultuur, media en hangjeugd over relevante onderwerpen.

Van de gesprekken worden geen notulen bijgehouden en niemand klapt over de inhoud uit de school. Maar in het algemeen wordt erkend dat bij de Brasserij De Bergconferentie wordt gesproken over waar het nou eigenlijk heen moet met de gemeente Zuidplas.

Opvallende namen op de gastenlijst van dit jaar zijn Willem Raaphorst, Leen de Koning en Thom Demmenie. Captains of Industry Martine Goedegebuure (schoorsteenbouwer) en Teunis Boer (kalfslachter) staan op de gastenlijst.

Op de agenda van dit jaar staat onder meer of Zuidplas Nesselande weer moet annexeren, of het niet beter is de blauwe vuilniszak te herintroduceren en de vraag of politieke partijen argeloze kinderen van limonade mogen voorzien tijdens een onschuldig wandelevenement.

De conferentie dateert al uit de 19e eeuw, toen rijke steenbakkers en touwslagers uit Moordrecht en Nieuwerkerk elkaar ontmoetten op de ‘s-Gravenweg om te spreken over belangrijke levensvragen. De initiatiefnemer was ene Bernhard, die vond dat de leiders uit beide IJsseldorpen een betere en sterkere band moesten krijgen. Om vrijuit en informeel van gedachten te kunnen wisselen, bleef alles binnen de vier muren van de boerenschuur waar de conferentie werd gehouden. Niets ervan kwam op papier. Later verhuisde de conferentie naar Brasserij De Berg, waar het zijn huidige naam aan ontleent.