Verliezer Ondernemersprijs: ‘Anderen mogen bepalen of dit matchfixing was’

Verliezend finalist Kaashandel Van Dongen uit Nieuwerkerk erkent dat er rare dingen zijn gebeurd bij de Ondernemersprijs Midden-Holland. Theo van Dongen kan en wil echter geen oordeel vellen of er sprake was van matchfixing.

Al eerder waren er signalen dat Chinese goksyndicaten interesse hadden voor de Ondernemersprijs Midden-Holland. Winnend finalist in de categorie ‘Grootzakelijk’ Martin Smaal van SO Natural orchideeën heeft meerdere klanten in China. “Van hen hoorde ik geruchten dat zij op mij konden inzetten.”
 
De argwaan van Van Dongen werd gewekt toen medefinalist de Chocoladefabriek uit Gouda naast de eerste klas bonbons opeens muf ruikende gebruikte boeken ging plaatsen. “Het was net alsof ze niet wilden winnen.” Toen Van Dongen van de jury vervolgens puntenaftrek kreeg voor gaten in twee van zijn kazen, begon het twijfelen. “Het was net of bloemenwinkel Wim Jansen uit Moordrecht moest winnen.”

Volgens deskundigen op het gebied van matchfixing was er vlak voor het uitdelen van taarten aan de genomineerden door wethouder Van Woudenberg opeens een verdubbeling van activiteit in de Chinese wedkantoren, met veel inzet op Jansen en SO Natural. Die inzet kwam overigens niet van Wim Jansen zelf. “De laatste keer dat ik gegokt heb was vijf jaar geleden, toen won ik vier kaartjes voor Bobbejaanland bij de grote clubactie en heb ik mezelf beloofd nooit meer te gokken.”