Je bekijkt nu Zuidplas schrapt woorden ‘Zuidplassenaar’ en ‘Zuidplassers’

Zuidplas schrapt woorden ‘Zuidplassenaar’ en ‘Zuidplassers’

Zuidplas wil af van de woorden ‘Zuidplassenaren’ en ‘Zuidplassers’. Volgens een beleidsmedewerker van de gemeente zijn die termen ‘niet meer precies genoeg’ en stigmatiserend. Voortaan zal worden gesproken van bijvoorbeeld ‘inwoners met een Moordrechtse achtergrond’ of ‘inwoners met een Moerkapelse achtergrond’.

De woorden Zuidplassenaar en Zuidplasser werden voor het eerst gebruikt rond 2010. Inmiddels dringt het besef door dat dergelijke terminologie mogelijk aanstootgevend kan zijn. “Als je naar familie buiten de gemeentegrenzen gaat, word je direct ‘Zuidplasser’ genoemd,” aldus een inwoner van zes jaar oud die anoniem wenst te blijven. “Je krijgt een sticker opgeplakt, waar je niet meer vanaf komt. Terwijl mijn ouders gewoon uit Zevenhuizen komen.”

“Ja, ik heb daar ook last van bij het solliciteren,” zegt een andere inwoner. “Alleen al aan mijn paspoort kunnen ze zien dat ik uit Zuidplas kom. Nou, dan sta je direct met 3-0 achter, kan ik vertellen. Ik heb eens gesolliciteerd, waarbij ik stiekem ‘Zuidplas’ had weggegumd en er ‘Nieuwerkerk aan den IJssel’ over had gezet. Ik werd meteen uitgenodigd voor een gesprek!”

“Ik voel mij geen Zuidplasser of Zuidplassenaar,” stelt een ‘inwoner-met-zeker-geen-Zuidplasse-achtergrond’. Ik ben gewoon een Moordrechtenaar, ik voel mij Moordrechts, ik praat Moordrechts, ik heb Moordrechtse vrienden. Sommigen zeggen zelfs dat ik Moordrechtser spreek dan de meeste Moordrechters. Als je dan toch dat etiket ‘Zuidplasser’ krijgt, ik dat telkens weer pijnlijk. Ik ben blij dat de gemeente dat nu eindelijk inziet!”