Je bekijkt nu Horecamagnaat wil café De Laagste Pint op Laagste Punt in Nieuwerkerk

Horecamagnaat wil café De Laagste Pint op Laagste Punt in Nieuwerkerk

Een horecamagnaat uit Nieuwerkerk heeft plannen om op het Laagste Punt van Nederland een nieuw dranklokaal te openen. Café De Laagste Pint moet het gaan heten. De commissie Ruimte stond dinsdag niet onwelwillend tegenover het idee.

“Ik loop al jaren rond met het plan,” vertelde Jan Stuiter, die al enige horeca-ervaring heeft in Nieuwerkerk, tijdens zijn inspreekbeurt. “Ooit kwam ik uit Gouderak met de laatste pont. En terwijl ik wandelde naar mijn laatste pand, liep ik langs het laagste punt en dacht, ik neem nog een laatste pint. Maar ja, er was daar geen café. En toen was het plan geboren.”

Stuiter wil het Laagste Punt met café De Laagste Pint meer cachet geven. “Er moet daar iets gebeuren. Busladingen vol met Japanners komen er langs, maar als ze merken dat er niets, maar dan ook niets te doen is, is het logisch dat ze liever naar de Eiffeltoren in Parijs of de Euromast in Rotterdam gaan… Ze schieten een paar plaatjes en gaan weer weg. Het levert niets op. Daarom ben ik van plan om in de Laagste Pint ook sake te serveren.”

Stuiter vindt dat zijn plan past in het Restveengebied en de cultuurhistorische geschiedenis aldaar. “Ik weet uit de overlevering dat de turfstekers in hun tijd wel een pintje lustten toen ze daar het veen dag in, dag uit wegstaken. Daar gingen wel een paar vaten in hoor, haha. Goed voor de motivatie. Gelukkig maar. Als ze eerder waren gestopt met turfsteken, hadden we helemaal geen laagste punt gehad! Mijn café met bijbehorende beeldmerk is eigenlijk een hommage aan deze noeste werkers waar wij dat fantastische punt te danken hebben.”