Je bekijkt nu Zuidplas en Dunea willen nu ook watertappunt in elk huis

Zuidplas en Dunea willen nu ook watertappunt in elk huis

De gemeente Zuidplas en drinkwaterbedrijf Dunea willen nog voor het eind van deze eeuw een watertappunt voor drinkwater in elke woning in de gemeente Zuidplas realiseren. Deze nieuwe ambitie is het gevolg van de enthousiaste reacties van inwoners op de watertappunten op het Raadhuisplein en bij het station in Nieuwerkerk.

Recent werden openbare watertappunten op twee plaatsen in het dorp geplaatst. Met de nieuwe ambitie om elke woning uiterlijk in 2099 een eigen particulier watertappunt te geven, wil de gemeente Zuidplas voorkomen dat er de komende jaren teveel drukte ontstaat bij de twee tappunten. “Afgelopen weekend ontstonden al flinke files van mensen die met emmers en jerrycans naar de watertappunten toekwamen,” zag een omwonende. “Op een gegeven moment werden er zelfs verkeersregelaars ingezet, omdat er al kleine schermutselingen plaats hadden gevonden. Logisch. Gezinnen hebben veel over voor een paar liter gratis en schoon drinkwater.”

Eén van de inwoners die gebruik maakte van het watertappunt, was Arjan Dorst. “Toen ik las dat er een watertappunt in ons dorp kwam, maakte ik wel even een vreugdedansje ja. Als u weet hoeveel water er in mijn huishouden wordt gebruikt, zult u dat begrijpen. Tot nu toe was het zo dat mijn kinderen elke dag twee uur heen en twee uur terug moesten lopen naar het dichtstbijzijnde watertappunt. Tuurlijk, daardoor gaan ze later de marathon in iets van 2 uur lopen, maar het was altijd wel veel gedoe. Daarom ben ik erg blij met dit watertappunt op ons eigen dorpsplein.”

Wethouder Daan de Haas van volksgezondheid beseft dat de gemeente zich voor een behoorlijke opgave stelt, door een watertappunt in elk huis te beloven. “Onze ambtenaren zijn al druk aan het bedenken hoe ze al dat water naar al die huizen moeten zien te krijgen. Er kwamen tijdens een brainstormsessie al diverse ideeën langs. Bijvoorbeeld om een aantal tankwagens rond te laten rijden, die het water aan huis brengen. Er was zelfs een ambtenaar die voorstelde om een soort van ondergronds netwerk van buizen en pijpen aan te leggen, waarmee water gedistribueerd kan worden. Persoonlijk lijkt het mij sterk dat zoiets kan, maar onze ambtenaren hebben wel eens voor grotere uitdagingen gestaan. Ik verwacht binnenkort met een raadsvoorstel naar de raad te kunnen komen.”