Adviesraad Zuidplas: ‘Pesten lang niet altijd positief’

De adviesraad van Zuidplas heeft de plaatselijke lagere scholen opgeroepen om de kinderen te wijzen op de risico’s van het pesten. Pesten is een effectief middel om sociale cohesie in groepen te bevorderen. Ook geeft het een impuls aan het taalgevoel en de ontwikkeling van humor bij de scholieren. Toch heeft pesten volgens Friso Leer van de adviesraad ook een keerzijde. “Kinderen kunnen nu, maar ook op latere leeftijd, veel last krijgen van het pesten.”

Vroeger kwam het voor dat een ouder van een gepest kind het schoolplein op kwam stormen om de pester een lesje te leren. Tegenwoordig wordt het pesten gefilmd met een smartphone en staat het nog jarenlang op YouTube. Maar volgens Leer kan het nog erger. “Laatst heeft een gepest kind een cameraploeg van het RTL-programma Project P op een pester afgestuurd. De pester werd vervolgens door iedereen aangesproken op zijn gedrag. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Deze gebeurtenissen kunnen decennia later nog tot trauma’s bij de pester leiden. Volgens de Adviesraad moet er daarom meer aandacht komen voor de schrijnende positie van het pestende kind, om een toename van de zorgvraag over twintig jaar te voorkomen. “Naast het waarschuwen van de pester, ligt er ook een duidelijke verantwoordelijkheid bij het gepeste kind om op een passieve manier met de situatie om te gaan. Dat zou het probleem al een stuk kleiner maken,” aldus Leer.