Je bekijkt nu Brede School Moordrecht blijkt te breed

Brede School Moordrecht blijkt te breed

De nieuwe Brede School in Moordrecht blijkt twee maanden na de ingebruikname en een paar dagen na de officiële opening al te breed te zijn. Naar verluidt gaat het om zeker twee à drie meter.

Het Nederlands Meetinstituut heeft de Brede School deze week met moderne apparatuur nagemeten. “Toen we de meetresultaten analyseerden, konden we onze ogen niet geloven,” zegt Rinus Olmaat van het NMi. “Voor de zekerheid hebben we nog een extra meetrondje rond de school gemaakt. Ook de tweede meting liet geen ruimte voor twijfel. Hij is te breed.”

Voor de betrokkenen kwam het nieuws als een schok. “Al jaren kijken we uit naar deze nieuwe school. Als dan al zo snel blijkt dat hij te breed is, is dat zeker een tegenvaller,” reageert de voorzitter van de ouderraad, die niet met naam en toenaam op het internet wil. “Als ouderraad willen wij dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik heb het nog niet tegen mijn kinderen durven zeggen.”

Navraag leert dat het gebouw is ontworpen onder de oude breedtenormen. Die normen zijn in de loop van de jaren bijgesteld, maar dat is aan de aandacht van Moordrecht ontsnapt. De wethouder onderwijs van de gemeente Zuidplas is ‘not amused’: “Allemaal leuk en aardig dat we met Moordrecht zijn gefuseerd, maar als er dit soort lijken uit de kast komen vallen, vraag ik me af waar we mee bezig zijn. En het gaat niet om centimeters, hè? Eén à twee meter! Ongelooflijk.”

In Moordrecht heerst bittere teleurstelling op straat. Een leerkracht van de Sint Jozefschool steekt zijn ongeloof niet onder stoelen of banken. “In al de jaren dat we naar de nieuwe school toeleven, hebben we steeds gezegd: let op de breedte. Hou de breedte in de gaten. Vergeet de juiste breedte niet. Ik heb de architect nog gebeld om het metrieke stelsel uit te leggen. Maar meneer had het te druk met nokhoogtes, kozijnkleuren en digiborden. Tja, en dan zitten we nu met een te brede school…”