Je bekijkt nu Minister Schultz geeft toe: ‘A20 niet geschikt voor achteruitrijden’

Minister Schultz geeft toe: ‘A20 niet geschikt voor achteruitrijden’

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Schultz toegegeven dat de A20 toch niet geschikt is voor achteruitrijden. Ze geeft aan een eerder besluit om achteruitrijden toe te staan terug te zullen draaien.

Schultz (VVD) had onderzoek laten doen naar de mogelijkheid tot achteruitrijden. Haar ambtenaren hadden uitgevogeld dat het kon. Naar later bleek, was het onderzoek gedaan in een weekend dat de A20 was afgesloten vanwege werkzaamheden aan de afslag Moordrecht. “Daar had onze taskforce niet goed over nagedacht,” geeft Schultz toe in de beleidsnotitie ‘In z’n achteruit’.  “De Stuurgroep stuurde de testauto tijdens de onderzoeksperiode met gemak achteruit over beide rijstroken. Toen ze zeiden dat het rustiger leek dan op een autovrije zondag, had ik natuurlijk nattigheid moeten voelen…”

De bewindsvrouw heeft haar inzicht bijgesteld na zienswijzen van onder meer Veilig Verkeer Nederland Zuidplas en de kindergemeenteraad van Zuidplas. VVN Zuidplas had een contra-expertise uit laten voeren. “Toen we de tweede auto van onze zesde vrijwilliger achteruit in de prak hadden gereden, hebben we ons onderzoek maar gestaakt,” aldus Cees van de Bovenkamp van VVN Zuidplas.

De kindergemeenteraad was vanwege het onderwerp van herfstreces terug geroepen. “We hebben er met de groepen 6, 7 en 8 over gediscussieerd op onze scholen,” appt kinderburgemeester Veronique Sahni. “Maar we vonden het allemaal een superstom idee van de minister. Paultje, het leukste jongetje van de klas, zei nog ‘als er een ongeluk gebeurt, geven we de minister de Schultz!’ Helaas begreep de juf dat grapje niet. Billy, het slimste jongetje van de klas, zei dat achteruitrijden op de A20 alleen kan als iedereen hem precies tegelijkertijd in z’n achteruit zet. Maar de kans dat dat lukt, achtte hij klein. En Billy heeft een 10 voor rekenen.”

Wethouder Muller (SP) is blij met het feit dat de liberale minister haar mening 180 graden bijstelt. “Toen we het nieuws in het gemeentehuis hoorden, riepen we heel hard ‘NA-NA-NA-NA-NA!’ Onze afdeling communicatie moet die vreugdekreet nog even diplomatiek vertalen in een officiële reactie aan Den Haag.”