Je bekijkt nu Hoogheemraadschap gaat proef ‘dijkdoorbraak’ uitvoeren bij Moordrecht

Hoogheemraadschap gaat proef ‘dijkdoorbraak’ uitvoeren bij Moordrecht

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard doet binnenkort een speciale proef om de gevolgen van een dijkdoorbraak te testen. Bij de proef wordt met dynamiet een deel van de dijk bij Moordrecht opgeblazen. “We willen het zo realistisch mogelijk testen,” aldus dijkgraaf Hans Oosters. “Daarom pakken we het deze keer serieus aan.”

Als het goed is, wordt bij de proef een stuk dijklichaam van 20 bij 50 meter weggeblazen. “Kijk,” zegt Hans Oosters, “onze ingenieurs en knappe koppen kunnen mooie theoretische modellen bedenken en dat met computermodellen mooi in beeld brengen. Maar je weet pas echt wat er gebeurt, als je daadwerkelijk een dijkdoorbraak uitvoert. Dan kun je aan de gang met emmers en schepjes, maar een paar pakjes dynamiet leek ons makkelijker.”

Voor de proef wordt de hulp van inwoners gevraagd. Oosters: “Wat we willen, is dat bewoners na de doorbraak kijken hoe snel hun kelders, woonkamers en misschien zelfs eerste verdiepingen onder water lopen. We vragen hen daarom om foto’s van de waterstand in hun huis te twitteren of op Facebook te zetten met de hashtag #dijkdoorbraakproef. Zo kunnen onze waterschapsmedewerkers precies minuut na minuut in beeld brengen wat er gebeurt bij een doorbraak.”

De proef heeft ook nadelen, beseft Oosters. “Tuurlijk, er worden woningen van een handvol mensen door het dynamiet weggeslagen en tuurlijk, er zal enige wateroverlast zijn. Maar die opoffering moeten mensen dan maar maken. Als hoogheemraadschap willen wij dat mensen ‘schoon water en droge voeten’ houden, maar dat kunnen we alleen regelen als we af en toe een testje doen. Financiële genoegdoening voor de gedupeerden? Nee, dit is nou eenmaal het risico dat je loopt als je per se zes meter onder N.A.P. wilt wonen.”

Oosters wil niet dat er nogmaals een proef faliekant mislukt, zoals de recent gehouden infiltratieproef bij het dijklichaam op de Kattendijk in Gouderak. “Dat was een beetje een halfslachtig proefje. Beetje water in de dijk laten lopen, beetje meetapparatuur en kijken wat er gebeurt. Dat beviel me eigenlijk helemaal niet. Daarom zal de dijkdoorbraakproef een stuk beter worden uitgevoerd en niet misgaan. We hebben het beste dynamiet gekocht dat op de markt te krijgen is.”