Je bekijkt nu Wildgroei aan lokale nieuwssites in Zuidplas houdt maar niet op

Wildgroei aan lokale nieuwssites in Zuidplas houdt maar niet op

De wildgroei aan lokale nieuwssites in Zuidplas houdt maar niet op. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Na Bosgracht Hennipsloot Nieuws in Zevenhuizen zag recent ook Je bent Kerklaner.nl het licht. Hoe lokaler, hoe beter, zo lijkt de tendens. Een overzicht.

Nick Rieman is de initiatiefnemer van JebentKerklaner.nl. “Best aardig, zo’n site als Je bent Nieuwerkerker,” aldus Rieman, “maar bij ons in de Kerklaan interesseert het echt niemand wat er op het Begoniaveld gebeurt. Laat staan op de Schubertstraat. Wij willen weten welk nieuws er op de Kerklaan is. Een kat in de boom op de Verzetsstraat? Dat is voor ons echt de ver-van-ons-bed-show.”

“Onze site wil elke dag minstens drie echte nieuwtjes uit de Kerklaan brengen. Gisteren hadden we nog een vette primeur: de vier-jarige Emma van nummer 33 had voor het eerst haar veters gestrikt. Kijk, dat soort nieuws lees je anders gewoon nergens.”

BH Nieuws

Ultra-lokaal nieuws wordt in Zevenhuizen sinds kort gebracht door Bosgracht Hennipsloot Nieuws. “Met interesse zagen wij pas geleden Gouwe IJssel Nieuws ontstaan,” aldus drijvende kracht Marina Milder van BH-Nieuws. “Maar ja, die IJssel is voor ons een half uur fietsen en de Gouwe? De meesten bij ons langs de Hennipsloot weten niet eens waar die ligt.”

In gat gesprongen

Moerkapelle blijft niet achter. Daar is stilletjes de site Rotte Grote Duikertocht Nieuws opgetuigd. Hoofdredacteur Bart Bac: “Veel mensen vinden dat Moerkapelle Noord achtergesteld gebied is op Omroep Zuidplas. Daarom zijn wij in dat gat gesprongen. Als er iets gebeurt, lees je het als eerste op Rotte Grote Duikertocht Nieuws. Althans, als het niet op zondag gebeurt…”

RaBeMo Actueel

In Moordrecht wordt naar verluidt gewerkt aan de oprichting van Radio Bertha van Moerdregt. “Onderschat ons vooral niet,” zegt zendercoördinator Joost Kluivert. “We hebben een redactieteam opgetuigd dat elke zaterdagmorgen RaBeMo Actueel gaat maken. Alle activiteiten van het Bertha van Moerdregtpad komen er aan bod. Volgende week hebben we een kritisch interview met de wethouder, over te snel rijdende fietsers op het pad. Er zijn drempels toegezegd tijdens de verkiezingen, maar er is nog geen spade de grond in gegaan.”

Stuw

Het nieuwe Eerste Tocht Vijfde Tocht Nieuws richt zich op haar specifieke doelgroep. “Dagelijks om 6.00 uur praten we de luisteraars in ons gebied bij over het polderpeil,” leggen Dirk Drost en IJsbrand IJzerman uit. “Als het moet, bellen we de dijkgraaf uit zijn nest om verantwoording af te leggen over stuwen die al dan niet verkeerd zijn open gezet.”

Versnippering

Volgens hoogleraar lokale journalistiek Dic ter Bij is er wel een nadeel. “Als er zoveel nieuwssites zijn, sommigen richten zich zelfs alleen maar op de oneven huisnummers van een specifieke straat, dreigt enige versnippering. Als iedereen alleen maar wil weten wat de buurman of buurvrouw doet, vergeet je dat de beslommeringen van de óverbuurvrouw of -man wellicht ook relevant zijn voor je wereldbeeld.”

College van b en w

Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels besloten om de maandelijkse persconferentie niet meer in kamer c01.23 van het raadhuis te houden, maar in de Parkzoomhal.

Einde zoek

Volgens onbevestigde berichten van anonieme bronnen zijn er nóg meer sites ‘under construction’: Ringvaart Kanaal Nieuws, Je bent Vijf Akkers Noordeling, Bakkersvliet Veenwetering Nieuws, Je bent Vijverzichter, De Mient Limiettocht Nieuws, Lokale Omroep Narcisveld en Je bent Burgemeester Klinkhamerwegenaar.