Je bekijkt nu Omroep Zuidplas zendt egodocumentaire ‘Pieter’ toch niet uit na kritiek

Omroep Zuidplas zendt egodocumentaire ‘Pieter’ toch niet uit na kritiek

De egodocumentaine ‘Pieter’ wordt toch niet uitgezonden op Omroep Zuidplas. Het plan om het intieme portret van de voorman van Groenlinks/PvdA Zuidplas uit te zenden kwam de publieke omroep op veel kritiek te staan, vooral van rechtse politici en opiniemakers.

De voornaamste kritiek op de documentaire was dat het kritiekloos de verrichtingen van Pieter volgde in de aanloop naar de laatste verkiezingen, waarbij GroenLinks samen met de PvdA twee zetels behaalde.

De documentaire bevat nog nooit uitgezonden beelden van bijzondere tochtjes op de bakfiets, in de zoektocht naar stemmers. De scène waarin Pieter himself, samen met een toevallig passerende VVD’er een band probeerde te plakken, zou legendarisch zijn. Naar verluidt twijfelde de liberaal na het klusje of hij niet tóch GroenLinks moest stemmen… Het is nu de vraag of de beelden ooit nog naar buiten komen.

De kwaliteit van de documentaire voldeed verder niet aan de technische eisen. Dat heeft te maken met het feit dat de regisseur-cameraman-interviewer Johan Helmer alles met zijn tweedehands mobieltje trachtte te filmen. Het resultaat was een uur lang schokkerige beelden, waarbij eigenlijk nauwelijks is te verstaan wat Pieter allemaal te zeggen had.

Pieter zelf is teleurgesteld dat de documentaire op het laatste moment uit het uitzendschema is geschrapt. “Maanden zwoegen voor niets. Ik denk dat ik nu maar een vlog ga beginnen, dan bepaal ik helemaal zelf wat er te zien is.”