Je bekijkt nu ‘Stel navigatie verplicht in Nieuwerkerkse wijken Mossen, Velden, Dalen en Kruiden’

‘Stel navigatie verplicht in Nieuwerkerkse wijken Mossen, Velden, Dalen en Kruiden’

Politie- en ambulancemedewerkers in Midden-Holland hebben de noodklok geluid over het gevaar van verdwalen in de Nieuwerkerkse wijken Mossen, Velden, Dalen en Kruiden. Aanleiding is de recente vermissing van een TNT-pakjesbezorger in de Kruidenbuurt. Politieagenten weigeren de wijk in te gaan om hem te vinden, uit angst om ook zelf niet meer terug te keren.

Pakjesbezorger Robinson Kruize uit Capelle aan den IJssel moest vorige dinsdag de bezorgroute overnemen van een ziek geworden collega uit Nieuwerkerk. Toen hij rond acht uur ’s avonds nog niet terug was, heeft zijn partner alarm geslagen. Uit de bestellingen is op te maken dat een rit naar Watertorkruid 5 hem fataal is geworden.

De wijken stonden al vlak na oplevering bekend als doolhof. De nieuwe inwoners bleken bijna allemaal meteen na hun verhuizing verstoken te raken van hun oude vriendenkring. Buurtbewoner Jacques de Mos: “Als we een afspraak maakten met oude vrienden, dan kwamen die maar zelden opdagen en van die vrienden die wel langskwamen hebben we daarna zelden nog iets vernomen.”

In de jaren tachtig zijn in de wijk zogeheten overlevingscontainers neergezet. Daarin zaten dekens, flessen water en houdbaar voedsel voor mensen die verdwaald waren geraakt. In de loop van de tijd bleken steeds meer containers leeg, omdat gemeenteambtenaren de containers niet meer bij durfden te vullen uit angst dat zij niet uit de wijk zouden terugkeren.

Wat de hulpdiensten betreft is nu de maat vol. Zij willen een cordon om de wijk aanleggen en daar controleren op navigatie. Hoofdagent Spoor vindt het raar dat we in de éénentwingste eeuw leven met allemaal hulpmiddelen en er toch nog steeds mensen zonder navigatie de wijk in gaan. Wel heeft hij begrip voor praktische problemen. “Bij de cordons zouden ook oplaadpunten voor mobiele telefoons moeten komen, zodat fietsers niet halverwege zonder signaal komen te zitten.”