Je bekijkt nu NOC*NSF verfoeit drive-in stembureau Zuidplas – ‘Het werkt luiheid in de hand’
Burgemeester Kats stemt vanuit z'n luie stoel.

NOC*NSF verfoeit drive-in stembureau Zuidplas – ‘Het werkt luiheid in de hand’

Sportkoepel NOC*NSF is niet te spreken over het drive-in stembureau waarmee de gemeente Zuidplas graag wenst te koketteren. “We hebben tijdens de verkiezingen undercover onderzoek gedaan en concluderen daaruit dat het luiheid in de hand werkt. Vreemd ook, voor een gemeente die sportiviteit wenst te propageren,” aldus de onderzoeksleider.

“We noemen het de ver-McDonaldisering van het democratisch stemproces,” vervolgt de sportpromotor. “Mensen stappen in hun auto, hoeven alleen hun raampje open te draaien – veelal elektrisch, nota bene! – en kunnen stemmen. We hebben uitgerekend dat je daarbij slechts 147 calorieën verbrandt. Terwijl als je helemaal naar het dichtsbijzijnde stemlokaal wandelt of fietst, en dan nog helemaal naar het stemhokje loopt, je vele malen gezonder bezig bent.”

NOC*NSF vindt dat de gemeente daarmee vergeet dat het ook op gezondheidsgebied een voorbeeldfunctie heeft. “Zuidplas zegt wel sportief en duurzaam te zijn, maar werkt met dat drive-in stemlokaal luiheid in de hand. En pleit er dus zelfs voor dat mensen met een vervuilende auto of motor gaan stemmen. Niet echt sportief en duurzaam.”

“We hebben de gemeente Zuidplas een brief geschreven om ze een tik op de vingers te geven. Ons voorstel is dat bij volgende verkiezingen alle, maar dan ook alle stemlokalen niet met de auto bereikbaar zijn en zo ver mogelijk in de gemeente worden verstopt. Halverwege afgelegen fietspaden, in Ver Hitland en bij de oorsprong van de Rotte, bijvoorbeeld. Stemmen mag alleen als je naast een stembiljet een geldig fietssleuteltje kan laten zien. Zodat het gebrek aan beweging bij deze verkiezingen wordt gecompenseerd.”