Je bekijkt nu Archeologen leggen restanten Romeinse autohandel bloot in Groene Waterparel bij Nieuwerkerk

Archeologen leggen restanten Romeinse autohandel bloot in Groene Waterparel bij Nieuwerkerk

Archeologen hebben de restanten van een oude Romeinse autohandel blootgelegd in de Groene Waterparel tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. De Historische Vereniging Nieuwerkerk is laaiend enthousiast. “Dat betekent dat we destijds ook het Laagste Punt van het Romeinse Rijk waren!” jubelt Adri den Boer.

De vondst werd vandaag gedaan tijdens grondonderzoek in het veengebied tussen Nieuwerkerk en Moordrecht. “Ik had altijd al gedacht dat er een bepaalde vorm van bedrijvigheid op mobiliteitsgebied aanwezig was, een eeuw of 25 geleden,” zegt Den Boer. “Tijdens een fietstochtje door het gebied ontdekte ik al eens een goed bewaard houten wiel en iets wat op een krik leek.”

Volgens onderzoekers Henk Schep en Fred Emmer van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, die leiding geven aan de opgraving, waren de oude Romeinen al druk doende met het importeren en exporteren van vervoersmiddelen. “Uit de ruïnes die we hebben gevonden, blijkt dat het dus niet alleen om paardenkarren en ezelsbruggen ging, maar ook om complete vrachtauto’s en snelle bolides. Ja, ik denk dat we vanaf nu met een compleet andere blik naar de bezigheden van de Romeinen zullen kijken. Ze waren nog verder ontwikkeld dan we al dachten.”

Den Boer vindt dat Zuidplas de ontdekking toeristisch moet uitbuiten: “In Nieuwerkerk koketteerden we al met het feit, of beter gezegd vermoeden, dat Napoleon ooit over de ‘s-Gravenweg moet zijn gegaloppeerd, maar met deze ontdekking bestaat nu zelfs de mogelijkheid dat Julius Caesar met zijn legers over het plaveisel van de Parallelweg-Zuid is gemarcheerd. Wat mij betreft zetten we ergens een soort obelix als aandenken. Misschien iets met een fonteintje.”