Je bekijkt nu Raadslid uit Zuidplas krijgt uitroepteken-verbod

Raadslid uit Zuidplas krijgt uitroepteken-verbod

Een raadslid uit de gemeente Zuidplas heeft een verbod gekregen op het gebruik van uitroeptekens. Om de man tegen zichzelf in bescherming te nemen, wil het Bureau Controle Twittergebruik Zuidplas de naam van de man niet openbaren.

“We hebben het even aangekeken, maar het liep echt de spuigaten uit!” zegt Theo Witteraar, directeur van het Bureau Controle Twittergebruik Zuidplas, “We kregen berichten dat lezers zelfs schrikken als ze zijn tweets lezen!”

Een uitroeptekenverbod is één van de zwaarste middelen die het BCTZ kan inzetten. “De enige sanctie die nog verder gaat, is het smileyverbod,” zegt Witteraar. “Maar dat is onder mijn bewind gelukkig nog nooit ingezet. Daaraan moet ik wel direct toevoegen: ;-)”

Een externe commissie heeft de afgelopen tijd het uitroeptekengebruik van het betreffende raadslid uitgebreid geanalyseerd. Onderzoeker Simon Croller: “De heer !!!!! heeft er nogal een handje van om tweets van medeliberalen te retweeten, voorafgegaan door een stellig ‘Eens!’, ‘Haha!’, ‘Succes!!!’ of ‘Top!!!’ Als hij ergens is, kan hij het vaak niet laten ‘Ik ben er bij!!’ te tweeten. Als BCTZ hebben wij als norm: geldingsdrang okee, maar val er ons niet lastig mee!”

Soms laat hij zich verleiden tweets met nieuws te retweeten, waaraan hij een luidruchtig ‘Schandalig!!!’ toevoegt. Dat zijn voor ons als commissie echt duidelijke signalen om in te grijpen.”

Hoogleraar Politieke Ethiek van de Open Universiteit Rita Koekoek: “De politiek heeft al de naam vooral veel te roepen en populistische taal uit te kramen. Als dat dan ook nog gepaard gaat met uitbundig uitroeptekengebruik, brengt dat de geloofwaardigheid van de democratie in gevaar. In deze casus heeft het raadslid eerst met veel trots uitroeptekens gebruikt. Daarna hield hij zich even gedeisd, om vervolgens enorm volks, vrij en democratisch op het uitroepteken van zijn toetsenbord te rammen. Zijn fractie verklaarde dat het uitroepteken-blokje van zijn toetsenbord al meerdere malen is vervangen.”