Zuidplas gaat vergaderen via Facebook en Twitter

Na het Kerstreces start de gemeente Zuidplas met een proef om raadsvergaderingen via Facebook en Twitter te laten verlopen. “Nu al worden standpunten op Facebook gezet voordat ze zijn uitgesproken,” constateert burgemeester Kats. “Dat concept willen we gaan uitbouwen.”

Als het aan Zuidplas ligt, vormen social media de ideale nieuwe democratie. “Op dit moment kunnen burgers elke vier jaar stemmen,” zegt raadslid Marc Lansink. “Dat is een hoop rompslomp en een dure organisatie. Als wij een CDA-motie op Facebook plaatsen, kunnen we meteen het aantal ‘likes’ tellen. Tel uit je winst!”

Jeugdig Zuidplaswatcher Robbin van Pelt is vóór. “Sterker nog: ik ben van de VVD naar D66 overgestapt omdat D66 in Zuidplas wel een Facebookpagina heeft…”

Burgemeester Kats peinst altijd over vergadervormen. “Ja, in de vorige raadsperiode pleitte ik voor een twitterverbod tijdens raadsvergaderingen. Die gasten tegenover mij maakten elkaar alleen maar uit voor rotte vis. En daar kregen ze nog een raadsvergoeding voor ook. Ik heb naast een spreektijd per fractie ook een maximum aantal tweets per partij geprobeerd in te stellen, maar dat werd door niemand ‘gefavorite’ op twitter. Nu zie ik het wel zitten om het 180 graden om te keren. Niet meer fysiek bijeen komen, maar lekker thuis achter de gemeentelijke iPad. Heeft onze bode ook eens een avondje vrij.”

Een taskforce ‘social mediacratie’ onder leiding van oud-raadslid Gert Will onderzocht de pilot. “Waarom ik? Omdat ik één van de weinige raadsleden was zonder twitteracccount. En dus was ik socialmedia-objectief. Ik heb mij door mijn kinderen laten voorlichten wat dat nu eigenlijk is, feesboek en twitter.”

Uiteindelijk is besloten dat fracties in debatten hun eerste termijn op Facebook posten, vervolgens is het aan het college om amendementen en moties te ‘sharen’. Burgerparticipatie vindt plaats via ‘likes’ en dan mag de raad in tweede termijn los gaan op Twitter.
Het voorstel om tegelijkertijd te Facetimen haalde het niet door een motie van afkeuring van alle vrouwelijke raadsleden. “Dan moet ik nog steeds een half uur voor mijn IKEA-kledingkast twijfelen over wat ik aantrek,” aldus Annika van Gerwen. “In de socialmediacratie kan ik lekker in slobbertrui en joggingbroek op de bank meedoen.”