Je bekijkt nu Bond van Plattelandsvrouwen eist gemeentesecretaresse

Bond van Plattelandsvrouwen eist gemeentesecretaresse

De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen is woedend op de gemeente Zuidplas. “We vernamen dat Zuidplas een nieuwe gemeentesecretaris zoekt. Waarom niet een keer een gemeentesecretaresse?” vraagt voorzitster Doekje Stubbe zich af.

“Altijd is een het man,” fulmineert Doekje. “De laatste keer dat er een vrouw aan het roer stond, was ver voor de fusie in Moordrecht.” Stubbe doelt op Liane Pielanen, de laatste niet-interrimmende gemeentesecretaris van het dijkdorp.

Zeker in de fase waarin Zuidplas zich bevindt, is er vraag naar een feminiene ’touch’ in het gemeentehuis. “De afgelopen periode was erg masculien, met alleen maar mannen in het college. De weegschaal schoot echt de verkeerde kant op. We vinden het ook jammer dat er nu maar één wethoudster is. En ik wil niet te ver vooruit kijken, maar ook een burgemeesteres zou ons deugd doen!”

Er was een tijd dat vrouwen heersten in het Nieuwerkerkse college. “Ooit stonden Ester, Cora en Tamara aan het roer in Nieuwerkerk,” weet lokaal historicus Avier den Agrariër. “Vrouwen hadden toen een meerderheid in het college. Nadeel was dat de notulen destijds wel ellenlang waren, alsof ze waren opgetekend tijdens een High Tea in plaats van een collegevergadering. En naar verluidt scheelde het een haar of de raadszetels waren in roze herstoffeerd. De kantine was wel altijd aan kant…”