Je bekijkt nu Burgemeester Tjerk Bruinsma wil Krimpenerwaard opdelen

Burgemeester Tjerk Bruinsma wil Krimpenerwaard opdelen

‘Splitsing in vijf aparte gemeenten best voor bestuurlijke continuïteit’

Waarnemend burgemeester Tjerk Bruinsma zegt na vier maanden onderzoek de beste oplossing te hebben bedacht voor de bestuurlijke problemen van de gemeente Krimpenerwaard. “Ik loop hier nu een trimester rond en volgens mij is opdelen in vijf afzonderlijke gemeenten het best voor de bestuurlijke continuïteit. Ik denk aan opsplitsing in Schoonhoven, Bergambacht, Vlist, Nederlek en Ouderkerk.”

Bruinsma zegt te hebben ontdekt dat het gebied te groot is om door één burgemeester en een set wethouders te worden bestuurd. “Als ik van Krimpen aan de Lek naar Haastrecht wil, moet ik onderweg een hotel boeken. Een enorme kostenpost, die we kunnen omzeilen door opsplitsing.”

Bij zijn aantreden heeft Bruinsma direct een taskforce ‘bestuursverbetering’ ingesteld. “Nieuwe bezems vegen schoon, zeg ik altijd als ik een nieuwe ambtsketen om mijn nek krijg. De bevindingen van die taskforce waren schokkend. Wist u dat er grote mentaliteitsverschillen zijn tussen de dorpen? Wist u dat Stolwijkers het liefst met een grote boog om Gouderak heen rijden? Dat Ouderkerk niets, maar dan ook niets van Lekkerkerk wil weten? Dat Berkenwoude de arrogantie van Schoonhoven hekelt? Er was binnen de taskforce zelfs een fundamentalistisch groepje dat opsplitsing in elf kernen bepleitte. Maar dat vond ik te ver gaan. De gemeenteraad van Vlist zou feitelijk bestaan uit alle inwoners…”

Als het aan Bruinsma ligt, komen er nog dit jaar decentralisatieverkiezingen. “De Rijksoverheid schuift steeds meer taken naar de gemeenten. Dan is het toch veel logischer om meer en kleinere gemeenten te vormen? Krimpenerwaard zou een mooie pilot zijn voor de rest van het land, om te laten zien dat kleiner beter is. Sommige inwoners lieten weten zelfs een eigen munteenheid per kern te zien zitten. Maar dat vond De Nederlandse Bank te omslachtig…”