Winkeliers Oude Dorp maken bezwaar tegen Tour-route

Winkeliersvereniging Het Oude Dorp gaat bezwaar maken tegen de route van de Tour de France in 2015. Volgens de winkeliers is niemand gebaat bij de route over de N219. “De Tour zet zich pas echt op de kaart als ze door het Oude Dorp rijden.”

Een brief op poten is al onderweg naar het Parijse hoofdkantoor van Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France. “Wim Bois de Boulogne van supermarkt Wim Bos spreekt een aardig woordje Frans en is zo vriendelijk geweest onze brief te vertalen,” aldus voorzitter Marc Olsthoorn van kledingwinkel Les Hommes.

“Het is echt belachelijk dat de route over de provincialeweg gaat. Daar komt toch geen hond publiek op af? Waar moeten ze staan? Op een geluidsscherm? Als het aan ons ligt, gaat het peloton over het Kroonkruid, via het Begoniaveld, over het Slangendaal naar het Witmos. De renners kunnen hun waardering voor het vrouwenwielrennen tentoonspreiden als ze een groet brengen aan het huis van Leontien van Moorsel. Vanaf daar schiet je zo over de Gele Brug de Dorpsstraat in. Kijk, dan zet je zo’n fietstochtje mondiaal pas echt op de kaart.”

De reactie dat het gevaarlijk is 180 renners vol adrenaline over de twee meter brede Gele Brug te loodsen, wijst Olsthoorn van de hand. “De Gele Brug is al eeuwen stevig genoeg. Hij is onlangs zelfs opgeknapt. Denk je dat de gemeente dat voor de lol doet?”

Olsthoorn is bovendien teleurgesteld dat de Tourdirectie zich bij het kiezen van de route niets heeft aangetrokken van de inspanningen van de winkeliersvereniging om recent nog een Franse Avond – compleet met stokbrood en knoflook – in het Oude Dorp te organiseren. “Daarmee bewezen we toch dat we zo’n groot evenement en zo’n mensenmassa aankunnen?”