Je bekijkt nu Nieuwerkerker Marien Mulder wint Alan Turingprijs

Nieuwerkerker Marien Mulder wint Alan Turingprijs

Nieuwerkerker Marien Mulder, één van de drijvende krachten achter Omroep Zuidplas, heeft gisteren in Londen de Alan Turingprijs in ontvangst genomen uit handen van de kleinzoon van Winston Churchill. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt aan iemand die onmogelijke teksten heeft weten te ontcijferen. De jury geeft aan dat het opgevat mag worden als een Oeuvreprijs: “Tien jaar lang puzzelen op, en vertalen van, persberichten van de gemeente Zuidplas.”

De eervolle erkenning is genoemd naar de Britse wiskundige die in 1941 de Duitse Enigma-teksten wisten te kraken.
Over Mulder wordt door filmmaker Michiel van Erp momenteel een docudrama gemaakt, genaamd ‘The Irritation Game’. Van Erp trof de omroepman daarvoor ook afgelopen vrijdag. “Hij had toen net een persbericht over transportbedrijf Van Uden gekregen van de persvoorlichter van Zuidplas. Na één keer lezen zag je hem trillen, bewegen en rood worden. Uiteindelijk maakte hij meer lawaai, horten en stoten dan het originele apparaat van Alan Turing zelf.” Volgens Van Erp duurde het drie uur, maar heeft Mulder de tekst uiteindelijk wel weten te ontcijferen.

Dat de persberichten van de gemeente Zuidplas lastig te ontcijferen zijn, blijkt volgens Mulder ook uit het feit dat deze door andere omroepen nauwelijks overgenomen worden: “Het NOS Journaal neemt niet eens meer de moeite om de codes van de persberichten uit Zuidplas te kraken. Dat blijkt ook wel uit het aantal items over de gemeente in het journaal. Volgens persvoorlichter Anita van Meel-Mond van de gemeente bewijst het item over de verkiezingen van afgelopen maand het tegendeel: “Toen kwamen ze wel naar Zevenhuizen, hoewel ik nog steeds niet begrijp waarom ze over de Rotte naar ons drijf-in stemlokaal kwamen.”

(foto boven: Alan Turing, foto onder: Marien Mulder)