Je bekijkt nu SGP tegen doorvaart miljoenenjacht Symphony over IJssel op zondag

SGP tegen doorvaart miljoenenjacht Symphony over IJssel op zondag

De SGP-fracties in Zuidplas en de Krimpenerwaard zijn onaangenaam verrast door het feit dat het miljoenenjacht Symphony op zondag over de Hollandsche IJssel naar Rotterdam wordt getransporteerd. ‘De kans dat kerkgangers het schip zien en daardoor vatbaar worden voor aardse verleiding, is groot. Dat zit ons niet lekker,’ stellen de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Dit weekend wordt het luxejacht met een geschatte waarde van meer dan 100 miljoen euro van De Kaag naar Rotterdam gesleept. “Wanneer honderden mensen langs de IJsseldijken naar dat schip gaan staan kijken, heeft dat natuurlijk niets te maken met zondagsrust,” verklaart woordvoerder Henkie Kool. “Bij het vorige jacht, de Savannah, werd tenminste nog rekening gehouden met onze achterban, want dat kwam netjes op donderdag voorbij dobberen. Maar dit schip, dat nog langer, duurder en decadenter is, wordt op zondag over onze wateren gevoerd. Wat moeten onze kinderen wel niet denken als ze zo’n schip zien en de dominee net het tiende gebod hebben horen prediken? Straks gaan ze het begeren!”

De doorvaart botst bovendien met de wens van de ChristenUnie/SGP-fractie om de overlast van evenementen in Zuidplas te verminderen. “We hebben niet voor niets net een motie ingediend. We vinden dat evenementen dienstbaar moeten zijn aan de lokale samenleving. Zo’n schip voegt niets toe. Kijk, als de eigenaar nu als dank even het gat in onze gemeentelijke begroting dicht, dan kunnen we zo’n zondagsdoorvaart nog wel door de vingers zien. Maar zelfs de brugwachter in Zuidplas hoeft niets in zijn klomp te verwachten. We hebben namelijk geen brug…”

De SGP-fractie in Ouderkerk is dubbel gepikeerd. “De passantenhaven bij de Zellingwijk in Gouderak is er nog niet, maar in Ouderkerk kan een dergelijk schip wel degelijk aanleggen,” stelt Leo Booth, Ouderkerks kandidaat bij de Provinciale Statenverkiezingen. “In het verleden hebben we voor een flinke duit het Havenfront in Ouderkerk laten opknappen. Maar aanleggen? Ho, maar. De kapitein liet ons weten zo snel mogelijk langs Ouderkerk te willen cruisen. Kijk, als de eigenaar nu nog een duit in ons collectezakje zou doen, zouden we alle omwonenden van onze nieuwe kerk aan de Abelenlaan kunnen uitkopen. Maar nee hoor, ook daar had hij geen oren naar.”

In Ouderkerk gaan geruchten dat de jongerenafdeling van de Staatkundig Gereformeerde Partij vlak voor doorkomst van het megajacht een binnenvaartschip overdwars op de IJssel voor anker wil laten gaan, om zo de doorvaart op zondag te beletten. “Zondagsrust is ons wel wat waard. Laat die heidense ark maar komen!”