Je bekijkt nu College Zuidplas blij met stijging zeespiegel: ‘Laagste punt Nederland kan naar 10 meter onder N.A.P.!’

College Zuidplas blij met stijging zeespiegel: ‘Laagste punt Nederland kan naar 10 meter onder N.A.P.!’

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas ligt, kan het niet snel genoeg gaan met de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. “Als de zeespiegel met nog 3,24 meter stijgt, ligt ‘ons’ laagste punt van Nederland op 10 meter onder zee! Dat bekt toch lekkerder dan 6,76 meter onder N.A.P.,” aldus wethouder Van Woudenberg.

De afdeling communicatie van de gemeente heeft al jaren moeite om het laagste punt van Nederland goed op de kaart te zetten. “Het is gewoon een irritant getal, -6,76 meter,” aldus Van Woudenberg, die verantwoordelijk is voor toerisme en recreatie in Zuidplas. “We hoopten altijd op busladingen Chinezen die een selfie maken met het monument langs de A20, maar die Chinezen kijken liever naar een rijtje molens in Kinderdijk of een veldje met tulpen in de Bollenstreek.”

Zuidplas heeft een delegatie van ambtenaren naar de klimaattop in Parijs gestuurd, om te lobby’en voor een zo groot mogelijke zeespiegelstijging. “Die 2 graden temperatuurstijging is natuurlijk een lachertje. Dat levert maar een paar centimeter zeespiegelstijging op. Dat kan en moet echt beter. Daarnaast willen we van China en Amerika leren hoe zij die geweldig hoge luchtvervuiling voor elkaar krijgen.”

“Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, moeten we die zeespiegel nog dit decennium met drie meter kunnen verhogen. Daarom hebben we een pakket maatregelen om de CO2-uitstoot te stimuleren. In het Plan van Aanpak staat een nieuwe kolencentrale aan de Derde Tochtweg om de kassen in Zuidplas te verwarmen. En iedereen die zijn fiets inlevert bij de gemeente, krijgt een kortingsbon voor een dieselauto.”

Van Woudenberg is hoopvol dat ’10 meter onder zee’ haalbaar is. “Wat ons betreft is de stijging van de zeespiegel Gewoon Grenzeloos!”