Je bekijkt nu Exclusief: Benoeming burgemeester Kats in Veenendaal mogelijk van de baan vanwege oude tweet

Exclusief: Benoeming burgemeester Kats in Veenendaal mogelijk van de baan vanwege oude tweet

De benoeming van burgemeester Gert Jan Kats als nieuwe burgervader van de gemeente Veenendaal is mogelijk van de baan. Er is een oude tweet opgedoken, waarin Kats zich onwelgevallig uitlaat over de gemeente. De gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd.

De tweet, die uit het archief van de Oudheidkundige Vereniging Flehite Amersfoort is opgevist, laat niets aan duidelijkheid te wensen over: Kats is niet positief over Veenendaal.

De gemeenteraad van Veenendaal is ‘not amused’ door de ontdekking. Fractievoorzitter Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal: “Van een nieuwe burgemeester verwachten we dat hij dingen zegt als ‘Veenendaal is een energieke stad waar het goed wonen en ondernemen is. Daarnaast is Veenendaal een stevige partner in de regio FoodValley. Ik zie het als een voorrecht om burgemeester te worden van alle Veenendalers.’ Maar daar dacht hij een aantal jaar geleden dus blijkbaar anders over! Wij van Lokaal Veenendaal moeten hier nog eens een nachtje over slapen.”

Wat veel Veenendalers storend vinden, is dat de tweet van 16 februari 1979 ‘plotseling’ is verdwenen van het internet. “Dat is wel héél toevallig,” meent Wim Werkman, voorzitter van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal. “Bijna 40 jaar lang is de tweet op internet te lezen, en net nu mijnheer Kats terug komt naar de biblebelt, is de tweet in geen velden of wegen meer te bekennen. Ik ben blij dat de historici hem hebben opgedoken, dan weten we tenminste wat Karel Jan Gerrit Kats écht vindt van onze stad.”

Kats zelf kon niet op de exclusieve onthulling reageren, omdat hij aan het feesten was met de Veenendaalse vertrouwenscommissie.

Kinderburgemeester Marlou Opschoor was wel in staat te reageren. “Ach, als je jong bent, doe je nou eenmaal wel eens dingen waar je later spijt van krijgt. Toen ik 8 was zette ik ook wel eens iets op Insta waar ik later op werd aangesproken.”